CES 2018: Intel представи 49-кюбитов квантов чип

Компанията се фокусира върху сигурността след уязвимостите Meltdown и Spectre


След интересните джаджи, които бяха представени вчера на изложението CES 2018 в Лас Вегас, дойде време и за по-сериозни теми. Intel обърна голямо внимание на сигурността по време на уводната си реч на изложението. Кулминацията на събитието на Intel беше представяне на 49-кюбитов чип за квантови изчисления - отговор на проблемите, наболели с откриването на уязвимостите Meltdown и Spectre.

Въпреки че тези уязвимости засягат доста различни сегменти и компании - от Intel и ARM през различни вендори, създатели на браузъри и компании за облачни услуги, реномето на Intel сякаш пострада най-много от проблема. Изпълнителният директор на Intel Браян Крзанич увери, че компанията се отнася сериозно към проблема. Създаването на специално подразделение - Intel Product Assurance and Security - което трябва да се грижи за сигурността в процесорите на компанията, определено подкрепя думите на Крзанич.

Intel, както и останалите технологични компании от бранша, проучва задълбочено квантовите технологии, които разчитат на състояния на суперпозиция на материята, за разлика от традиционните единици и нули. Чрез използването на квантови компютри, Intel вярва, че не само ще подобри сигурността, но ще успее да реши изчислителни проблеми, невъзможни за конвенционалните суперкомпютри. Компанията е вложила милиарди в разработката на подобни квантови чипове, един от които е Loihi, създаден да симулира човешки мозък.


CES 2018: Intel представи 49-кюбитов квантов чип

© Мариян Славов, pcworld

"Този 49-кюбитов чип преминава границата, отвъд която квантовите компютри ще надминат дори най-мощните суперкомпютри, функциониращи днес. Очакваме с негова помощ да решим ключови технически предизвикателства и да отведем квантовите изчисления с още една стъпка напред", каза Крзанич.

Intel има планове и за обикновените потребителски чипове - в неделя компанията пусна детайлно описание на процесорите от номенклатурата Kaby Lake-G - които включват вградени графични чипове AMD Vega. 

още по темата

Intel обедини 64 "мозъчни" чипа Loihi

До края на годината трябва да бъде създадена система, симулираща работата на 100 млн. неврона
06.08.2019 / 03:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.