CES 2018: Samsung представи Micro LED потребителски дисплеи

Компаниите се опитват да разработят тази технология от много време, но през годините винаги се намираше препятствие, което да не позволи създаването на подобни екрани

Samsung разработи нова технология за потребителски дисплеи, наречена Micro LED, на която в най-скоро време ще можете да се насладите в собствения си хол. Компанията определено е развълнувана от възможностите на новата си технология, но какво точно е Micro LED и как работи?

Просто казано, това е панел от миниатюрни червени, зелени и сини светодиоди, които работят в синхрон, за да произведат цялостно видео изображение. Компаниите се опитват да разработят тази технология от много време, но през годините винаги се намираше препятствие, което да не позволи създаването на подобен дисплей, като в повечето случаи това беше размерът на светодиодите. Ако не могат да бъдат направени достатъчно малки, те позволяват само ниска разделителна способност, което означава, че картината би изглеждала добре само от разстояние. Това е и причината досега технологията да е намерила приложение единствено при дисплеите на спортни съоръжения – зали и стадиони.

Ето как изглежда един конвенционален светодиоден панел за външен дисплей под микроскоп:

 

 

 

Samsung LED панел, наблюдаван през микроскоп по време на CES 201:

 


CES 2018: Samsung представи Micro LED потребителски дисплеи

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Не само, че светодиодите са много по-малки в Micro LED панела, но Samsung ги групира в тройки - червено, зелено и синьо - за да съставят индивидуални пиксели. Намаляването на размера и по-близкото разполагане на светодиодите прави разработката на Samsung подходяща за използване в екран с висока разделителна способност за домашно ползване.

Но как изглежда Micro LED при сравнение със съществуващите потребителски дисплеи?

Тази технология прилича много на OLED, освен че не използва органична матрица ("O-то" в OLED). Но не бъркайте Micro LED със съществуващите LED телевизори, които използват светодиодите като източник на светлина в задния панел, както и съвкупност от филтри и слой от течни кристали за създаване на изображение. При Micro LED екранa гледате директно към светодиодите.

По време на тазгодишното издание на CES Samsung представи 146-инчов дисплей, използващ Micro LED панели. Според компанията едно от предимствата на технологията е способността да се правят модулни дисплеи, разширявайки или намалявайки общия размер на екрана. Външните публични дисплеи също могат да бъдат скалирани по този начин. Въпреки големите очаквания обаче, от Samsung не позволяват на този етап на никой да се приближи твърде много до новия екран - сигурен знак, че технологията е в ранна фаза, но обещават повече подробности през първите няколко месеца на 2018 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.