За елиминирането на голяма уязвимост в Wi-Fi се създава нов протокол

Wi-Fi Alliance подготвя нов протокол за сигурност, наречен WPA3, който трябва да замени неговия уязвим предшественик.

Отрасловата организация Wi-Fi Alliance, отговорна за развитието на безжичния стандарт и сертифицирането на продукти, обяви нов протокол за криптиране – WPA3. Това е необходима стъпка, след като през есента на миналата година бе открита критична уязвимост, получила името KRACK.

Тя позволява на хакери да прихващат трафик между точки за достъп и клиентски устройства. Името ѝ е съкращение от Key Reinstallation AttaCK и тя засяга процеса по свързване към защитена Wi-Fi точка, в рамките на който двете устройства генерират ключ за криптиране на трафика.

Новият протокол е призван да реши редица редица проблеми, свързани със сигурността. Към момента се работи върху чернова на WPA3, като официалната ѝ премиера се очаква около средата на годината. Известно е, че стандартът ще предлага четири нови функции.

Първата адресира т.нар. брутфорс атаки, като след няколко неуспешни опита за процесът по автентикация ще бъде блокиран. Подобни мерки вече се прилагат при уеб приложенията от “речникови”, атаки, при които се опитва да се налучка паролата.

Второто нововъведение ще позволява на всяко Wi-Fi устройство да бъде използвано като панел за настройка на други такива. T.e. чрез всеки смартфон ще могат да се настройват околни IoT устройства, не разполагащи със собствен екран. 

Също така в WPA3 ще е налице “персонализирано шифроване”, позволявщо защита на всяка връзка с рутера. Четвъртата функция пък е нов криптографичен стандарт със 192-битов ключ.

Новият протокол трябва да види бял свят месеци след публикуването на черновата (draft). Въпреки това обаче вероятно ще мине известно време докато на пазара се появят съответните продукти.

Вероятно още повече време пък ще мине докато от пазара изчезнат несигурните WPA/WPA2 устройства...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.