Чипът на Intel и AMD – с графични ядра Radeon Vega

Мобилният Core i7-8809G ще предлага технологии на Intel и AMD в на един чип.

Индийският офис на Intel започна годината (случайно?) публикувайки детайли за обявения наскоро процесор на компанията, който ще включва графични ядра на AMD. Очаква се той да се появи в рамките на настоящото тримесечие и да се казва Core i7-8809G. 

Най-интересното в новината е, че въпросните графични ядра ще са Vega, т.е. най-модерното с което разполага AMD, а не с масовите Polaris, които захранват видеокарти като Radeon RX 580 например. Това обаче бе очаквано имайки предвид факта, че процесорът използва HBM2 памет, която се поддържа от Vega.

Според данните от индийския сайт топлинната мощност на задавaщия се продукт ще е 100 вата. Вече бе съобщено, че в пакета ще се използват мобилни процесори от H-серията на компанията. Тези продукти консумират 45 W, което означава, че графичните ядра и останалите компоненти ще допринасят с още 55 W. За сравнение базираната на Polaris архитектурата Radeon RX 550 е с топлинна мощност от 50 W. Тази видеокарта осигурява над 100 кадъра в секунда в игри използвани за е-спортове и около 40 кадъра в заглавия като The Division и Rise of the Tomb Raider при резолюция 1900x1200. Подобна производителност ще е огромна стъпка напред в сравнение с вградената графика в чиповете на Intel.


Чипът на Intel и AMD – с графични ядра Radeon Vega

© Александър Главчев, pcworld

Разбира се, горното сравнение е по-скоро условно. Vega предлага по-висока производителност спрямо Polaris, а и не е ясно колко графични ядра ще съдържа въпросният Core i7. Също така споменатата настолна видеокарта има осем изчислителни модула (Compute Units, CU), докато първото мобилно решение на базата на последnата архитектура на AMD съдържа десет модула при 15 вата мощност. В споменатите 55 вата може да бъде “побрана” доста повече производителност...

От Intel засега не разкриват по каква технология ще се изгражда тяхната част от процесора. Той спада към серията чипове 8000, т.е. ще е част от 8-то поколение продукти на компанията. В същото време обаче посочената честота от 3,1 GHz може да означава, че процесорът ще е базиран на 14-нанометрови Kaby Lake ядра, вместо на по-новите 10 nm Coffee Lake, които се очакват по-късно през настоящата година.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.