7 технологии, които умряха през 2017-а

Нова година - нов късмет, но не и за определени технологии, за които изминалата 2017-а беше прощална. Което е напълно в реда на нещата, като се има предвид колко нови джаджи и софтуер се появява непрекъснато - старите кучета трябва да бъдат пенсионирани рано или късно. 

През миналата година загубихме някои доста култови имена в света на технологиите - какво по-добро време да си спомним за тях с носталгия или пък задоволство - ето и нашия списък с технологиите, които прекратиха съществуването си през 2017-а година.

7. AOL Instant Messenger

Както писахме и по-рано, AOL чат услугата вече не е активна - тя отнесе със себе си дъх на стари студетски общежития, богата история от автоматични съобщения, листове с приятели и палитра от странни звуци за известия. Шефовете на компанията обвиняват културните промени за смъртта на своето отроче и по-конкретно появата на Facebook и модерни услуги за съобщения като WhatsApp и Messenger, но истината е, че AOL просто не успя да се модернизира навреме. Всичко това обаче вече е минало - сега можем само да оплакваме загубата.


7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld

6. Windows Vista

Ето една загуба, за която много малко хора ще скърбят. През април 2017-а, една от най-мразените операционни системи прекрати 10-годишната си мъка. Разбира се, компютрите с Vista ще продължат да работят, но няма да получават ъпдейти, което е добра причина да преминете към друга версия на Windows, ако изобщо имате нужда от причина да го направите. Следващата жертва на софтуерната евтаназия е Windows 7, който заради всенародната любов получи отсрочка до 2020-а година. Имате оше две години да свикнете с Win 10.


7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld

5. Windows 10 Mobile

Microsoft присъства стабилно в листа на смъртниците и за това има доста причини. Следващият загинал се казва Windows 10 Mobile и логично следва кратката и неуспешна кариера на компанията на пазара на мобилни телефони. Windows 10 Mobile не успя да получи достатъчно любов и подкрепа както от потребителите, така и от разработчиците, дори когато имаше хардуер, на който да бъде инсталиран. Сега, след като Microsoft се отказа от амбициите си да конкурира Samsung, Apple и останалите гиганти, няма причина за поддръжката на този софтуер. Да живее Android!


7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld

4. iPod Nano и Shuffle

Макар да не сме фенове на Apple, не можем да отречем, че компанията стартира много технологични тенденции и беше пионер в създаването на култови устройства. Развитието на смартфоните обаче уби много специализирани устройства, а MP3 плейърът бе едно от тях. След като извади от продуктовата си линия iPod Classic преди три години, сега Apple казва довиждане и на iPod Nano и Shuffle. iPod Touch остава единственото подобно устройства, но не се съмнявайте, че и неговият край е близо.


7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld

3. Microsoft Kinect

Официално Kinect беше пенсиониран през октомври, седем години след експлозивния си дебют за Xbox 360. И макар оригиналната периферия да беше сред най-бързо продаващите се джаджи, контролерът никога не стана масов и не излезе от фазата на интересна джаджа. След опита на Microsoft да спаси Kinect с пакетни комбнинации с Xbox One, останките от Kinect ще продължат да живеят в очилата за добавена реалност и свързани технологии като Cortana и Windows Hello.7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld


2. Google Talk

Официалната чат услуга на Gmail, която толкова хора (включително и ние) обичаха заради бързината си и добрата функционалност, престана да съществува през юни 2017-а след 12 години на сцената. Макар че Google мигрираше или поне се опитваше да го прави, потребителите си към по-модерната платформа Hangouts, по-носталгичните имаха възможност да ползват стария чат - поне до средата на миналата година. Компанията има навика да стартира различни услуги и експерименти, които след това да зарязва (виж Google Wave), така че 12 години са доста добър цикъл за Google Talk.


7 технологии, които умряха през 2017-а

© Мариян Славов, pcworld

1. Ubuntu за мобилни телефони

Опитите на Canonical да направи единна Linux платформа за PC/смартфони приключиха през април. Компанията се отказа от Unity интерфейса, който трябваше да работи както на компютри, така и на мобилни телефони. През 2018-а Canonical се връщат към Gnome, а освен декстоп софтуер компанията ще потърси нови предизвикателства в Облака и Интернет на нещата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.