Специалният хардуер ще измести финално видеокартите при добива на криптовалути през 2018 г.

Сериозен спад при търсенето на видеокарти с цел добив на криптовалути като Bitcoin и Ethereum очакват анализаторите от Jon Peddie Research (JPR) за последните месеци на 2017-та и цялата 2018 г. През идната година търсенето на такива платки ще се свие до минимални нива.

Според JPR “копаенето” на криптовалути е генерирало 1,05 млрд. долара. приходи на пазара на видеокарти от началото на 2015 г. Купените бройки с тази цел пък са около 4,6 млн.

Вместо видеоплатките (означени като add-in boards, AIB, на графиката горе) на пазара се появиха професионални решения, разработени специално за тази цел. Според JPR тази тенденция се наблюдава още от 2011 г. с появата на специализирани програмируеми логически матрици (FGPA) и интегрални схеми със специално приложение (ASIC).

С появата на Ethereum през 2015 г. (Bitcoin е създадена през 2009 г.) e налице допълнителен ръст при търсенето на видеокарти, тъй като е оптимизирана именно за такъв хардуер и не се повлиява толкова от специализираните FGPA и ASIC базирани решения, обясняват анализаторите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.