21% ръст на пазара на видеокарти за една година

Силно трето тримесечие за производителите на видеокарти отчита анализаторът Jon Peddie Research (JPR). По техни данни през юни, юли и август са били доставени с 21,5% повече платки спрямо аналогичния период на миналата година. Спрямо предходното тримесечие пък ръстът е 29,1 на сто.

Пазарът на дискретни видеокарти е поделен от два производителя на чипове – Nvidia и AMD. Анализаторите са преброили общо 48 доставчика на карти.

Интересно е да се отбележи, че ръстът при тази категория от продукти се случва на фона на общия спад при доставките на настолни компютри (-8,9% за една година). Доброто представяне на видеокартите се обяснява с всеобщия подем при геймърските продукти, както и при сървърите и добива на криптовалути.

Според JPR на практика всички производители инвестират в сферата на гейминга. Важно да се отбележи, че настолните геймърски компютри вече не се засенчват от “обикновенитте” машини, предназначени за обща употреба. При преносимите компютри обаче геймърските решения все още по-скоро са рядкост.


21% ръст на пазара на видеокарти за една година

© Александър Главчев, pcworld

Анализаторите отбелязват още, че на пазара са се завърнали сезонните колебания, които са се загубили по времето на отшумялата световна финансова криза. На базата на това прогнозите за настоящото четвърто тримесечие са за плоски продажби или дори за лек спад.

От JPR отбелязват и друг интересен момент – съпътсващите продажби. Техният пик е бил достигнат през 2002 г., когато 84% от продажбите на компютри са водели след себе си други покупки (например видеокарта). Минимумът пък е през 2015 г. – 36 на сто. Оттогава този процент отново бележи ръст като в момента е 70 на сто, като ръстът спрямо второто тримесечие на 2017 г. е 6,5%. В сравнение с миналата година е налице 33,3 % скок. Анализаторите обясняват ситуацията именно със здравословния гейминг пазар.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.