Project Loon осигури интернет на 100 000 души в Пуерто Рико

Миналия месец FCC даде на Project Loon - проектът на Google, който осигурява интернет посредством метеобалони - експериментален лиценз, с който да помогне на хората в Пуерто Рико да се върнат онлайн след като ураганът Мария унищожи инфраструктурата на острова. Днес компанията съобщи официално, че успешно е доставила интеренет услуги на над 100 000 пуерториканци, работейки съвместно с AT&T и T-Mobile.

Операцията не е била пълен успех, което е напълно очаквано, с оглед на повредите по инфраструктурата в страната. Project Loon обаче е успял да осигури възможност за изпращане на текстови съобщения и достъп до информация онлайн до пуерториканци с LTE телефони. Екипът е пуснал балоните от Невада и е използвал алгоритми за машинно заучаване, за да ги позиционира над Пуерто Рико, където те са транслирали интернет от работещи наземни мрежи към гражданите на пострадалата от урагана държава.

В блог пост, шефът на проекта Алистър Уестгарт пише, че Project Loon за пръв път успява да изгради интернет свързаност за толкова кратък срок, а операцията в Пуерто Рико ще помогне на инженерите да подобрят способността на балоните да остават на дадена географска ширина и да осигуряват продължителна интернет свързаност. 

"Във времена на кризи, възможността за комуникация с близки и роднини, власти и спасителни екипи е ключова", казва Уестгарт в официално изявление. "Надяваме се свързаността, която осигури Project Loon през последните седмици, да е била от помощ за всички нуждаещи се".

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.