Volcano Gamer – достъпна механична клавиатура от Modecom

Излизането на първите геймърски механични клавиатури преди няколко години предизвика плеяда от реакции, вариращи от смях, през носталгия за отминалите времена, до ентусиазъм... В началото тези продукти бяха скъпи и използваха маркови Cherry MX бутони (суичове?). Увеличаването на конкуренцията в сегмента, както и появата на алтернативи на немския производител Cherry доведоха до появата на по-достъпни модели. Разбира се, цените на механичните клавиатури винаги ще бъдат по-високи именно заради механиката, скрита във всеки един бутон...

Една от по-младите марки на пазара е полската Modecom. Всъщност компанията е пазара на компютърна периферия от доста години, но заявява амбиции за по-осезаемо присъствие при геймърските продукти в началото на 2015 г., със старта на серията Volcano. В този текст ще ви запознаем с нейната клавиатура Volcano Gamer.

Volvano Gamer е традиционна клавиатура със 104 бутона, без допълнителни глезотии, като специални копчета за макроси, изходи за слушалки, USB портове и т.н. В кутията ще намерите подложка за повдигане на китките, която се прикрепя към предната част на уреда , както и инструмент за вадене на капачките на бутоните.

Използваните суичове са Kailh Blue, предлагагащи тактилен отклик при натискане, както и характерен цъкащ звук. Явяват се аналог на Cherry MX Blue. Според информация в мрежата основната разлика между двата бутона е необходимата сила натискане – 50 срещу 60 грама в полза на Kailh Blue. Редно е да се подчертае, че китайците не произвеждат нелегални копия на продукцията на немския производител. Те получават възможност да правят това след като патентът на Cherry изтича. Всъщност дори марката Razer използва услугите на Kailh, за производството на своите специализирани суичове, така че нямате поводи за притеснения.


Volcano Gamer – достъпна механична клавиатура от Modecom

© Александър Главчев, pcworld

Но да се върнем на Volcano Gamer… Изпробвахме клавиатурата в няколко игри, като най-тежка бе употребата по време Quake Champions. Свикването към нея стана бързо, като единственият фактор, който продължаваше да прави впечатление е шумът. Редно е обаче да се отбележи, че настоящото ревю е писано от човек, който се е постарал да обезшуми собствената си клавиатура. За много други цъкането на копчетата ще е музика за ушите.

По време на игра не бяха забелязани проблеми при натискане на повече клавиши. Също така качеството на суичовете е хомогенно (по субективна преценка). Преди няколко години, при появата на първите геймърски устройства с китайски суичове, бяха налице случаи с фрапиращи разлики в звуците от натискане на съседни бутони. Това беше и едно от първите неща, които изпробвахме, след като получихме тестовия образец, и останахме доволни.


Корпусът, бутоните на клавиатурата, както и подложката за китките на ръцете са направени от черна матова пластмаса. Благодарение на фино грапавата текстура по повърхностите не остават следи от пръсти.


Volcano Gamer – достъпна механична клавиатура от Modecom

© Александър Главчев, pcworld

Основният цвят, на който залагат от Modecom в своята геймърска серия е червеният. Такава е и подсветката на клавишите, която позволява те да бъдат виждани в тъмното. Само светодиодите, които индикират активирането на Caps Lock, Scroll Lock, Num Lock светят в синьо.

Самите клавиши са изработени по метода на двойното отливане, което означава удължен живот и устойчивост на износване.

В комбинация със специалния функционален бутон (Fn) някои от бутоните могат да изпълняват и вторични функции. Чрез комбинацията Fn+F12 например може да бъде стартиран калкулатор. Така копчетата от F1 до F8 могат да служат за стартиране на медиа плейър, контрол на звука, превъртане на песните и т.н. Вторичните функции са обозначени с бели символи.

Чрез функционалния клавиш се управлява и подсветката. Това става в комбинация с бутоните, намиращи се между буквите и нъмпада. Налице са няколко ефекта, като пулсиране на светлината, разпространяване на „вълна“ настрани от натиснат клавиш и др. Скоростта на анимациите може да бъде контролирана чрез функционалния бутон и стрелките наляво и надясно. Допълнително, имате възможност да сами да настроите конкретно кои бутони да светят – например точно онези, които използвате в дадена игра.

От долната страна на клавиатурата са налице пет гумени крачета, които препятстват пързалянето ѝ по масата. На подложката за китките са налице още три такива крачета. Подпорките за повдигане на задната част на клавиатурата също са гумирани.


Volcano Gamer – достъпна механична клавиатура от Modecom

© Александър Главчев, pcworld

Кабелът на уреда може да бъде прокарван чрез специални канали в три посоки, назад, наляво или надясно, така че бюрото ви да е максимално подредено.

В заключение Volcano Gamer на Modecom е достъпна механична клавиатура, която няма да ви разочарова. Създателите ѝ са се спрели на класически дизайн, без допълнителни бутони, врътки дисплеи, украси и т.н. Използваните материали също оставят впечатление за качество. Резултатът е достъпно устройство, което върши чудесно основната си задача.

Можете да купите клавиатурата от:


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.