Intel обяви война на AMD и Nvidia - ще прави собствени видеокарти

След като преди броени дни Intel съобщи, че ще работи съвместно с AMD, за да предложи ново решение за Core + AMD чипове, сега имаме още по-важна новина. Късно вечерта вчера, компанията официално пусна бомбата, че е наела бившия шеф и графичен гуру на Radeon - Раджа Кодури. Целта е да бъдат разработени и произвеждани графични чипове от висок клас за широк спектър от системи.

Кодури ще започне работа в Intel от началото на декември и ще оглави новото звено Core and Visual Computing Group. Той напусна AMD само преди броени дни, а това доведе до спекулации, че ще се присъедини към архивраговете от Nvidia. Intel от своя страна не потвърди официално, че става въпрос специфично за PC видеокарти, но всичко в информацията намеква точно за това.

"Имаме вълнуващо планове агресивно да разширим възможностите си за изчисления и графична обработка и да изградим силна и широка основа", каза Мурти Рендучинтала - шеф на инженерното звено на Intel. Кодури има 25 години стаж в бизнеса с графични технологии, а най-значимият му проект е завръщането на AMD във високия клас с видеокартите от фамилията Vega.

Какво значи всичко това за потребителите?

Ура! Nvidia и AMD току-що получиха здравословна доза конкуренция и нов играч на пазара на потребителски графични решения. Разбира се, все още не е съвсем сигурно, че ще получил еквивалента на GTX и Radeon от Intel, но има сериозни причини за умерен оптимизъм. Защото повече конкуренция означава по-добри видеокарти на по-ниски цени.


Intel обяви война на AMD и Nvidia - ще прави собствени видеокарти

© Мариян Славов, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.