Google: Няма проблем с екраните на Pixel 2 XL, но внасяме модификации

Google тества софтуерен ъпдейт, който да помогне за ограничаване т.нар. screen burn in при дисплеите на Pixel 2 XL. При него изображения могат да остават като отпечатани екрана заради различната скорост на деградиране на съставящите ги елементи. Проблемът засяга най-вече OLED панелите, с какъвто е оборудван и флагманът на компанията. Наоследък из интеренет се появиха съобщения за проява на подобни дефекти след кратко използване на практически нови устройства. 

От Google съобщават позицията си в дълъг пост на страницата за поддръжка. Изпробва се по-бързо скриване на навигационните бутони в долната част на екрана. Също така се работи в посока възприемане на светъл навигационен панел от страна на повече приложения. Разработваният ъпдейт трябва да ограничи и максималната яркост на дисплея на Pixel 2 XL с 50 нита. Според компанията промяната ще е на практика незабележима за потребителите, но ще намали значително натоварването на екрана. 

“През последните дни проучваме съобщения за евентуални проблеми с дисплеите на Pixel 2 XL, свързани с различното стареене (познато още като burn in), както оценка на цветовото представяне на базата на обратна връзка от страна на някои потребители – пише Сеанг Чау, вицепрезидент по инженеринга в Google. – Разследването досега ни дава увереност, че нашите дисплеи са толкова добри, колкото се надявахме да бъдат, макар че предприемаме и стъпки за преодоляване на притесненията, които стигат до нас.” 

По думите на Чау всички OLED екрани биха могли да страдат от временна или постоянна проява на въпросния ефект. Той допълва, че тестове на Google са показали, че промените в характеристиките на дисплеите на Pixel 2 XL са “сравними с OLED панелите, използвани в други смартфони от висок клас”.


Google: Няма проблем с екраните на Pixel 2 XL, но внасяме модификации

© Александър Главчев, pcworld

Съобщението адресира и потребителски оплаквания, свързани с цветовото възпроизвеждане на дисплея. Чау описва накратко какво представляват цветовите профили и как Android Oreo “разбира” профила на конкретното устройство и цветовете на конкретното изображение.

По негови думи Pixel 2 XL устройствата са калибрирани ”за предоставяне на естествени и точни цветове, възползвайки се от новото управление на цветовете в Android 8.0 Oreo”. Използван е sRGB стандартът, което означава по-точно, но и не толкова “ударно” възпроизвеждане на цветовете.

Все пак от компанията са наясно, че цветовете на малкия екран на мобилното устройство е добре да са по-ярки. Затова техните смартфони по подразбиране ползват sRGB+10% профил, за постигане на по-голямо насищане спрямо базовия стандарт. За адресиране на потребителските оплаквания в тази насока Google възнамеряват да добавят опция за допълнително увеличаване на наситеността през следващите седмици.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.