Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

Миналия път поставихме акцент върху софтуерната част от 3D принтирането. Обяснихме кои са най-често използваните файлови формати, откъде трябва да започнем, ако искаме сами да направим 3D модел за отпечатване, как да редактираме готови 3D модели и прочее. Сега ще обсъдим следващата стъпка от софтуера, а именно софтуера за срязване.

 

За какво служи 3D софтуера за срязване?

3D софтуера за срязване или 3D слайсъра е програма, която се изпълнява на компютър. Предназначението й най-просто може да се обясни, с това, че служи за преводач на 3D принтера. Към 3D слайсъра се зарежда 3D файл, като обикновено това е STL, M3F или OBJ файл (който описва координатите в триизмерна мрежа; в предната статия наблегнахме повече на 3D файловете). След това 3D слайсъра нарязва обекта (оттам и името му) на много хоризонтални слоеве и създава пътека, която главата на принтера да следва – линия по линия, слой по слой. На практика, всеки 3D софтуер за срязване създава три основни неща:

- Пътя на печатащия инструмент (повече или по-малко интелигентен), базиран на геометрията заложена от 3D файла.

- Ниво на запълване, чието следене спестява от времето и материала за отпечатване на обекта.

- Конструкцията на поддържащия материал, ако геометрията е трудна за принтиране. Тези поддържащи конструкии се премахват след като обекта бъде завършен, но са нужни за изграждането и финализирането му.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

След анализирането на 3D файла и предлагането на различни настройки свързани с горните три неща, 3D слайсъра генерира т. нар. "G-code файл", който е специален за машината, която използвате. G-code файла съдържа съществена информация, като координатите на обекта, как трябва да се движат дюзите, какви трябва да са работните температури, скорост на вентилатора, скорост на печатащата глава, както и много други фактори, от които зависи крайния продукт.

 

Защо 3D слайсър софтуера е толкова важен?

Важно е да разберете, че от качественият 3D слайсър софтуер зависят добрите резултати, дори ако разполагате с нискобюджетна 3D печатаща машина. Ако 3D слайсър софтуера не е достатъчно добър, вероятността да се сблъскате с цяла орда от печатащи грешки и дефекти в готовия обект е много, много голяма. А с това идва и следващият въпрос...

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Каква прави един 3D слайсър софтуер качествен?

Няколко са параметрите, за които трябва да проверите когато търсите своят 3D слайсър (повечето 3D принтери влизат в комплект с такъв, фабричен софтуер, но често възможностите му са крайно ограничени; затова и препоръчваме да потърсите алтернативи).

 

  1. Скорост за импортиране на STL файл. На пръв поглед това не изглежда да е от особено значение, но ако се опитвате да менажирате комплицирани файлове на бавен компютър, едва ли бихте искали да си изпиете кафето докато чакате да ви се появи файла.
  2. Възможности за манипулиране на обекта. Ако не разполагате с някой CAD софтуер, вероятно за пръв път ще видите файла за отпечатване на обекта когато го отворите с 3D слайсъра. Добрата 3D програма за разрязване ще ви предложи различни възможности за манипулиране на обекта, за да можете бързо да прецените дали е ОК за отпечатване.
  3. Коригиране на проблеми с STL файла. Добрият 3D слайсър няма да ви остави да се лутате в тъмното. Ако 3D модела има някакви грешки, именно 3D слайсъра трябва да алармира за тях, да ги посочи и в идеалния вариант – да ги коригира автоматично.
  4. Практичност. Доколко труден е 3D слайсъра за работа? Има ли настройки за начинаещи? Разкрива ли повече опции за опитни потребители? Пази ли история на направените промени по даден файл? Файловете, с които работи пази само локално или в облака? Процеса на работа бърз и ефективен ли е? Предлага ли използването на Undo и Redo? Всички тези въпроси са субективни, но трябва да ви дадат поне базова идея дали даден 3D слайсър е качествен.
  5. Превю. Добрият 3D слайсър би изчислил приблизителното време за отпечатване на желания обект, също както и доколко материал ще бъде използван за реализирането му. Разбира се, тези факти зависят и от самия 3D принтер.
  6. Цена. Софтуера наистина ли е безплатен или всъщност, е пробна версия, която след време ще спре да работи и ще ви кара да си платите?
  7. Съпорт от голяма социална общност. Качесвеният 3D слайсър със сигурност вече е привлякъл достатъчно голяма общност от потребители. Добре е софтуера да е популярен, за да можете да се допитвате до форуми и социални платформи за помощ.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Кои са някои от най-добрите безплатни 3D слайсър програми?

 

Cura (Windows, Mac, Linux)

Cura е програма разработена и поддържана от популярната компания производител на 3D принтери Ultimaker. Тъй като компанията е с дълбоко вкопани корени в софтуера с отворен код, 3D слайсъра идва безплатно и остава безплатен независимо колко го ползвате. През годините на развитието си, Cura дори се сдоби с конфигурационни профили за 3D принтерите на конкуренцията. Знаете, че много други фирми не биха направили подобно нещо.
Cura може да работи с STL, 3MF и OBJ файловите формати, като е възможно и да ги коригира, ако е необходимо. Показва информация, като траектория на печатащата глава, време за отпечатване на обекта, какво количество материал ще бъде използван и прочее.


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Програмата е чудесен избор за потребителите лаици, но и за експертите. Възможно е да виждате само най-необходимото, но по избор можете да се заровите и в над 200 различни настройки и опции. Интерфейса е бърз и практичен, а стигне ли се до отварянето на гигантски STL файлове, Cura ще го направи сравнително бързо. Е, липсва поддръжка на OctoPrint, а и приблизителното време за отпечатване може да варира в диапазона 10 – 20 процента, но това са по-скоро минорни проблеми на фона на всичко останало, което получавате (при това напълно безплатно).

 

MakerBot Print (Windows, Mac)

MakerBot Print е софтуер предназначен за MakerBot серията от 3D принтери. За разлика от повечето 3D слайсъри, които работят с широк спектър от модели, алгоритъма на MakerBot Print автоматично се настройва според спецификата на 3D принтера. Инженерите дори са подготвили особено полезната функция за подготовка на поредица от компоненти, които автоматично ще бъдат аранжирани за отпечатване. Възможно е да отваряте и директно да принтирате Thingiverse обекти от самата програма. Плюс това, MakerBot Print има силна поддръжка на OctoPrint – спокойно можете да наблюдавате и контролирате 3D принтера си през уебкамера вградена в самия принтер (стига разбира се, да е MakerBot модел).


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Ако сте собственици на MakerBot принтер, това е 3D слайсър софтуера, който ви трябва – качеството на изработка ще е най-високо, програмата е лесна за начинаещите, а по-опитните има какво допълнително да намерят. Единствения минус на програмата е, че ако решите да смените принтера с такъв на конкуренцията, ще трябва да се научите да работите с друг 3D слайсър.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Tinkerine Suite (Windows, Mac)

Повечето 3D слайсър програми ще ви свършат задоволителна работа, взимайки предвид, че болшинството генерират G-Code за работа с почти всеки 3D принтер на пазара. Но ако искате нещо повече и все така безплатно, обърнете внимание на Tinkerine Suite. Tinkerine Suite е специално създаден за работа със сериите принтери Ditto и Litto. Авторите му го наричат "най-лесният за използване 3D слайсър". И наистина, интерфейса е свеж, минималистичен и без излишни подробности и настройки. Разбира се, Tinkerine Suite е способен на базово конфигуриране на 3D моделите, както и да създава поддържащи структури, ако "забележи", че такива са необходими.


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

И тук, програмата е идеална за работа що се отнася до принтерите на Tinkerine. И отново, както е случая с MakerBot Print, ако смените принтера с такъв на конкуренцията, ще трябва да смените и 3D програмата за разрязване.

 


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Z-Suite (Windows, Mac)

Z-Suite следва философията на Tinkerine Suite и MakerBot Print. Програмата е насочена към 3D принтерите на един производител – в случая, това е Zortax. Z-Suite е с ограничени възможности за редактиране на 3D обектите, но позволява конструкцията да бъде разделена на части и по възможност отпечатана на такива. Макар интерфейса да е изчистен и да няма много опции, които да бъдат конфигурирани, всички фундаментални настройки са налице.


Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част VII

© Владо Георгиев, pcworld

Имайте предвид, че Z-Suite не създава G-Code, а собствен вариант, наречен Z-Code. Това е и още едно доказателство, че не е редно да използвате Z-Suite за принтери извън екосистемата на Zortax.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.