Qualcomm ще пусне чипове специално за Windows

В скоро време на пазара ще се появят преносими компютри с операционна система на Microsoft, работещи на базата на платформата Snapdragon 835.

Подготвяните устройства с Windows 10 и мобилни процесори Snapdragon 835 не са новост. Наскоро от Qualcomm обаче обявиха, че планират нещо по-амбициозно – специални чипове, предназначени за операционната система на Microsoft.

“С разширяването на нашето присъствие на пазара можете да очаквате продукти и за други категории, изискващи увеличена графична производителност, по-голяма пропусквателна способност на паметта”, обяви Кристиано Амон, изпълнителен вицепрезидент на Qualcomm по време на конференцията 4G/5G Summit, която компанията проведе Хонконг, Китай, от 16 до 18 октомври. Той подчерта още, че плановете на компанията по отношение на пазара на персонални компютри са дългосрочни.

Qualcomm се придържа към подобна стратегия и по отношение на носимата електроника със своя Snapdragon 2100 Wear. На първо време обаче планираните портативни компютри ще се оборудват с чипсети Snapdragon 835, които се използват най-вече в смартфони.

От новия хардуер се очаква по-висока производителност, която трябва да е достатъчна за по-натоварваща работа и дори за игри. В такъв случай базираните на него продукти биха могли да се окажат заплаха за традиционните играчи в сегмента – Intel и AMD.

Отговаряйки на въпрос за потенциалните пазари, Амон посочва на първо място автомобилите. На втора позиция са персоналните компютри, които представляват естествено поле за експанзия на Snapdragon 800.

Преходът към процесори специално за Windows свидетелства за това, че Qualcomm разширява сътрудничеството си с производители на компютри. Презентацията на новия чип може да се случи преди края на настоящата година – на конференцията Snapdragon Summit през декември.


Qualcomm ще пусне чипове специално за Windows

© Александър Главчев, pcworld

По време на скорошната 4G/5G Summit от компанията разкриха и детайли около следващото поколение Qualcomm Wear. В момента нейният хардуер доминира на пазара на носими устройства, работещи под Android Wear.

“Работим върху чипове от следващо поколение – обяви Пакандж Кедиа, управляващ портфолиото от продукти Qualcomm Atheros. – Можете да сте сигурни, че Qualcomm ще подобри технологията, като енергопотреблението ще е по-ниско, размерите – по-малки, сензорите – по-умни, ще се предлагат LTE/IoT възможности и сигурността ще е по-висока.”

Животът при захранване от батерии е едно от най-големите предизвикателства, не само в областта на носимата електроника. От компанията допълват, че се търси оптималния баланс между размера на акумулаторите и тънкия дизайн на устройствата.

“Искате намалено потребление. Ще го направим на хардуерно, платформено ниво. Чипсетът интелигентно ще изключва нещата, които не ползва – обяснява Кедиа. – Имаме големи амбиции на този пазар, но едва сега започваме.”

С 85 на сто дял в сегмента на Android Wear производителят се надява да помага на своите партньори да създадат търсене за продукти като умни часовници и фитнес тракъри.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.