Intel произвежда едни от най-бързите процесори - както за потребителския пазар, така и за корпоративни решение - но дори те не са много ефективни в най-модерната технология при изчисленията днес - изкуствения интелект (AI). Софтуерът за дълбоко заучаване (deep learnind), който се занимава с гласово и визуално разпознаване и други подобни задачи, на практика трябва да изчислява множество математически матрици, а Core и Xeon не се справят добре с тези толкова специфични задачи.

Първата стъпка, която Intel направи, за да промени това статукво, беше придобиването на Nervana - производител на чипове за AI системи. Благодарение на тази покупка, до края на тази година ще видим на пазара първите специализирани AI-чипове на Intel - Nervana Neral Processors (NNP).

За разлика от PC процесорите на компанията, Nervana NNP е специфична за приложението интегрирана схема (ASIC), направена така, че да бъде лесна за програмиране и също така да изпълнява ефективно алгоритми за дълбоко заучаване. "Скоростта и ефективността на изчисленията при AI задачи може да бъде подобрена значително, благодарение на ASIC платформите, които са създадени конкретно за подобни изчислителни натоварвания", казва вицепрезидентът на AI звеното в Intel - Навийн Рао.

Новите чипове са проектирани специално за матрични изчисления, а заделената кеш памет, с която сме свикнали при конвенционалните процесори, тук е елиминирана. Вместо това, Intel ползва софтуер, който решава как да разпредели паметта на чипа, в зависимост от алгоритъма, който се изпълнява в момента. Целта е тази нова архитектура да бъде достатъчно гъвкава за AI задачи и да може да се скалира лесно до необходимите изчислителни мощности. 

В момента Nvidia се справя доста по-добре на AI сцената, благодарение на щастлива случайност. Графичните чипове, които компанията използва във видеокартите си и суперкомпютрите, се оказаха изключително подходящи за обучаване на AI системи - това е и причината Google и Facebook да използват хардуер предимно на Nvidia. Междувременно, Qualcomm също работи интензивно върху мобилни решения за AI, които да се появят в смартфоните, за да пренесат AI изчисленията от облака в устройството на потребителите.

Intel, разбира се, ще се опита да промени нещата с новите Nervana NNP чипове, които трябва да бъдат ефективни както при обучението на AI системи, така и при изпълнението на самите алгоритми. Компанията обяви, че има няколко генерации от тази архитектура в плановете си, както и необходимите производствени мощности, за да задоволи пазарното търсене.