Китайска стартъп компания представи 8K очила за виртуална реалност

Китайската стартъп компания Primax представи очила за виртуална реалност, които с високата си резолюция и широкото си зрително поле се оказват неочаквано добри.

Мария Динкова

Технологичната китайска стартъп компания Pimax представи нов модел очила за виртуална реалност, които с високата си резолюция и широкото си зрително поле, се оказват неочаквано добри. Техните конкуренти на пазара HTC Vive и Oculus Rift определено има какво да научат от този амбициозен проект.

Моделът на Pimax получава името 8К VR, което подсказва за по-високата резолюция – нещо напълно ново за индустрията. Той разполага с два 3,840х2160 панела за комбинирани 16,6 милиона пиксела. Те предоставят значително повече детайли, в сравнение с Rift и Vive, които използват екрани с 2160х1200 резолюция. При Pimax зрителното поле също е увеличено и достига до 200 градуса, което е около два пъти повече от това на конкурентите. Без съмнение 8К VR има своите предимства, но същевременно при този прототипен модел са направени някои технически компромиси.

Pimax ще използва технологията Lighthose Tracking на Valve. Именно затова компанията смята, че нейните очилата за виртуална реалност ще работят с всяка Steam VR игра. Освен това от Primax изтъкват, че се опитват на своята платформа да включат игри от магазина на Oculus, но все още трябва да получат одобрение за това.

В настоящия си вариант хедсетът на Pimax има няколко недостатъка. За разлика от Rift и Vive, които използват OLED технология за дисплеите си, Pimax са заложили на  LCD панел, а това означава по-малък контраст. При него нивата на черното не изгледат толкова тъмни, колкото са при другите очила за виртуална реалност, а цветове не са толкова ярки. Също така има изкривяване по краищата на периферното зрение. От Pimax уточняват, че това е софтуерен проблем, който ще бъде разрешен преди пускането на хедсета в продажба.


Китайска стартъп компания представи 8K очила за виртуална реалност

© Мария Динкова, pcworld

Другият недостатък на 8К VR е свързан с използването на висока резолюция, т. е. има големи изисквания към хардуера. Макар че моделите на очила за виртуална реалност могат да работят при 90Hz, както са тези на Rift и Vive, от Pimax заявяват, че при техния хедсет това невинаги може да бъде постигнато. От компанията се надяват, че по-мощните видеокарти до голяма степен ще разрешат проблема през следващите месеци и години. Засега хедсетът не позволява физически да се настои разстоянието между двете лещо, но от Pimax твърдят, че при крайната версия на продукта това ще бъде възможно.

По отношение на ергономичността 8К VR е по-лек в сравнение с Vive, като се очаква той да бъде около половин килограм, колкото е тежестта и на Oculus Rift. При модела няма слушалки, но от компанията уточняват, че ще има допълнителна лента с вградено аудио. В допълнение Pimax подчертават, че очилата за виртуална реалност ще поддържат широко разнообразие от приставки. Една от тях в крайна сметка ще позволи на хедсета да стане безжичен, като компанията планира да представи този модел на пазара през юли 2018 г.

Pimax 8К VR, който работи с настоящите контролери на Valve, ще бъде достъпен срещу 499 долара, а доставките му ще започнат от януари следващата година. Пълният пакет с контролери на Pimax ще бъде на цена 799 долара и се очаква да се появи през февруари 2018 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.