Почивай в мир, Windows Phone

Създаването на нов хардуер и функции за Windows 10 Mobile не са фокус за Microsoft. Духът на Windows обаче ще продължава да живее в iOS и Android.

Смартфоните с Windows са “мъртви” и това е обективна реалност. Преди дни Джо Белфиър, вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за операционните ѝ системи, официално потвърди това. “Разбира се ние ще продължаваме да поддържаме платформата, да поправяме грешки и да публикуваме ъпдейти за сигурност – написа той в Twitter, отговаряйки на потребитеслки въпрос за това дали е време за напускане на Windows Phone. – Създаването на нови функции и хардуер обаче не са наш фокус.”

За пръв път висш мениджър от компанията споделя нещо толкова откровено по темата, въпреки че това далеч не е първото изказване в този дух. “Ако искате да достигнете до голям брой потребители на смартфони, то Windows Phone не е начинът”, заяви ръководителят на разработката на Windows Тери Майерсън в интервю за The Verge още миналата година. Тогава той коментираше решението на компанията да отложи с година обновяването на операционната система. Сега по всичко личи, че тази пауза може да продължи вечно… 

Очевидно е, че причината за провала на платформата е свързана най-вече с почти пълната липса на приложения. “Много се старахме да привлечем разработчици – пише още Белфиър. – Плащахме, писахме приложения… за повечето обаче потенциалните клиенти са прекалено малко, за да оправдаят инвестицията.”

Признанието на Белфиър идва дни след като от HP Inc. споделиха с The Verge, че не планират да пускат други устройства след своя Elite X3, който бе последният флагман за платформата. В началото на настоящата година около 40 на сто от притежателите на устройства с Windows Phone бяха “отрязани” от Microsoft – те няма да получат Windows 10 Creators Update. От компанията признаха, че приходите от тази сфера са незначителни. Също така, през последните няколко години, през нея преминаха няколко вълни от съкращения, които засегнаха предимно бившите служители на Nokia.

Какво да правят ентусиастите, които притежават Windows-смартфони? Самият Белфиър наскоро призна, че използва Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition. Дори Бил Гейтс използва Android. Белфиър допълва, че е сменил платформата, преминавайки на такава предлагаща повече разнообразие. “Ще поддържаме и потребителите на Android – пояснява още той. – Изберете сами най-доброто за себе си.” 


Почивай в мир, Windows Phone

© Александър Главчев, pcworld

Разбира се всичките тези признания далеч не са случайни. Windows Phone хардуерът си отива, но мобилните амбиции на компанията остават. Те просто се изместват в посока софтуер.

Под управлението на Сатя Надела Microsoft смени предавките и вместо към хардуера вниманието ѝ е насочено към предлагане на ключови софтуерни продукти за всякакви платформи. Office, OneNote, Outlook и дори Xbox са достъпни както за iOS, така и за Android.

Наскоро компанията представи бета версия на браузъра Windows 10 Edge за мобилни устройства, също така и Microsoft Launcher за Android. И двете нови предложения са тясно интегрирани с Windows 10 Fall Creators Update – потребителите ще могат лесно да прехвърлят дейностите си от и към персоналния компютър. Физическото тяло може и да е мъртво, но духът на Windows Phone продължава да живее. Тепърва предстои да разберем каква ще съдбата на универсалните крос-платформени приложения...

още по темата

Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Като причина за провала мобилната операционна система той посочва антимонополно разследване в САЩ
07.11.2019 / 03:55

Бил Гейтс обяви коя е била фаталната му грешка начело на Microsoft

Компанията не успя да направи на пазара на смартфони това, което постигна Google
24.06.2019 / 12:01

Ето как се очаква да изглежда първото сгъваемо устройство на Microsoft

Surface Andromeda се очаква през тази година, потвърждавайки че влизаме в епохата на сгъвките
14.01.2019 / 02:34
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.