Четири видеокарти Radeon RX Vega, но не и за игри

Идва ли края на безгранично мощните енстусиастки машини?

Миналата седмица AMD пусна в обръщение графичен драйвър с версия 17.9.2, който позволява паралелна работа на две Radeon RX Vega видеокарти. Добра новина за ентусиастите! Същевременно обаче ситуацията е малко странна…

При предишните поколения Radeon можеше да се изграждат системи с четири платки в CrossFire режим. От американския PCWorld са отправили запитване до AMD, откъдето са потвърдили – до две видеокарти при играене на игри. Допълва се, че конфигурациите от три и четири видеокарти ще продължат да се поддържат, но за професионални приложения.

Тази ситуация не е безпрецедентна. Nvidia също оряза поддръжката на SLI в своето настоящо поколение видеокарти, GTX 10. Както и при Radeon, ентусиастите-геймъри ще могат да се възползват най-много от две нови GeForce платки. Компанията въведе промяната без много шум, коментирайки темата само когато бе запитана от медиите. 

Интересно е да се отбележи, че CrossFire и SLI позволяват паралелна работа на повече от една видеокарта за DirectX 9 и DirectX 11 игри чрез специални софтуерни профили за AMD и Nvidia. Новият DirectX 12, идващ заедно с Windows 10, изисква от разработчиците да вграждат изрична поддръжка на системи с множество видеокарти в своите заглавия.

Конфигурации с три и четири видеокарти ще работят под Direct X 12, ако създателите на играта желаят това. Имайки предвид обаче че става въпрос за нишов пазар, съответните заглавия вероятно ще се броят на пръсти. 

Историята поднася и още един обрат: техническа различната природа на поддръжката за DX11 и DX12. От AMD са потвърдили пред американските колеги, постепенно ще премахнат марката CrossFire. В бъдеще когато става дума за системи с множество видеокарти ще се използва терминът “multi-GPU” или “mGPU”.

По всичко личи, че наближава краят на е епохата на “безгранично” мощните геймърски конфигурации, разчитащи на по няколко видеокарти. Разбира се, това надали ще засегне много хора, защото машините с три или четири платки никога не са предлагли гладко и ценово обосновано преживяване. Дори напоследък ситуацията се влоши, тъй като все по-малко игри предлагат такава поддръжка.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.