Google стяга хватката си около хардуера за Android чрез сделка с HTC

Компанията придоби екипа, работил върху нейните устройства Pixel

Интернет гигантът Google си купува част от смартфон бизнеса, след като преди четири години продаде Motorola Mobility на Lenovo.

Това е знак, че компанията цели по-тясна интеграция между операционната система Android и специализирания хардуер за смартфони. Сделката може да е добра новина както за разработчиците, така и за крайните потребители: чрез видео функциите и изкуствения интелект в новия iPhone X конкурентът Apple ясно показа колко може да се постигне чрез по-плътна интеграция при разработката на хардуер и софтуер. 

Редно е да се подчертае, че Google никога не е напускала изцяло хардуерния бизнес. След продажбата на мобилното поделение на Motorola компанията продължи да предлага смартфони и таблети под собствената си марка. Те обаче бяха разработвани от други производители, като LG и HTC. 

Сега Google ще увеличи контрола си върху този процес – гигантът плаща 1,1 млрд. долара на HTC за екипа, стоящ зад устройствата Pixel. Също така гигантът ще получи и неексклузивни права за ползване на лицензи на производителя. 

По данни на Reuters служителите, които ще бъдат засегнати от сделката са около 2000. Тя няма да даде на Google възможности за производство на устройства, като този процес ще бъде поверяван на партньори.

Също така сделката няма да извади от бизнеса и самата HTC, която все още разполага с екип, работещ върху наследника на нейния настоящ флагман, смартфона U11, и ще продължи да предлага своята система за виртуална реалност Vive.

HTC от доста време е поддръжник проекта Android на Google. Това бе първият производител, който предложи продукт с тази операционна система – смартфона HTC Dream. По-късно на компанията бе поверено създаването на Nexus One, както и на таблета Nexus 9.

Google обяви устройствата Pixel и Pixel XL в началото на октомври 2016 г., заедно със своя асистент Google Home, устройството за видео стрийминг Chromecast Ultra и шлема за виртуална реалност Daydream. 

За разлика от инвестицията в Motorola, която продължи три години, сега Google инвестира в хардуер с поглед за 10 или дори 20 г. напред бъдещето. Това споделя в блог пост Рик Остерлоу, бивш президент на Motorola, който сега е старши вицепрезидент в Google, отговарящ за разработването на хардуер.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.