Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

Слушалките AirPods, които бяха представени заедно с iPhone 7, веднага се превърнаха в едни от най-желаните устройства. Обаче не всеки можеше да си ги позволи. Първо, Apple малко се забави с пускането им на пазара. Второ, отначало слушалките бяха дефицитни. Година по-късно конкурентите вече се съвзеха от изненадата и сега AirPods имат доста добри алтернативи, които по нищо не им отстъпват.

Още преди появата на AirPods, на Kickstarter бяха представени няколко интерсни проекта. Две малки слушалки-тапи, никакви кабели и отделен калъф във вид на зарядно. Впрочем, поне един от тези проекти умря още в зародиш, а цялото внимание на обществеността беше приковано от новинката на Apple. Лишеният от 3,5 мм жак iPhone 7 трябваше да принуди потребителите да изберат безжичните слушалки, така че AirPods се продаваха добре независимо от цената им - $159.

Ние обаче можем да отбележим два недостатъка. Преди всичко качеството на звука беше приблизително на нивото на кабелните слушалки, които влизаха в комплекта на iPhone. Освен това, пълната липса на звукова изолация позволяваше на външния шум да пречи на музиката, а повишаването на силата на звука неизбежно водеше до това, че околните хора започваха да слушат това, което и вие. И ако на улицата това няма особено значение, в градския транспорт непременно ще предизвика нежелани реакции от страна на околните.

В това отношение конкурентите на Apple са се подготвили добре. На изложението IFA 2017 бяха представени четири модела безжични слушалки-тапи, които с успех могат да заменят AirPod, а и са интересни сами по себе си.

Sony WF-1000X

Технологиите на Sony за активно шумоподтискане продължава да навлизат сред масовите потребители и първите безжични слушалки-тапи на компанията също разполагат с подобна функционалност. Сигурно си мислите, че и без електронно шумоподтискане силиконовите тапи добре се справят със страничните шумове. WF-1000X убедително доказват обратното - с тях може да се слуша музика без шумове даже на шумна улица. Или пък дори да ги ползвате като шумофони - за да поспите спокойно в самолета.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

Системата за активно шумоподтискане използва външни микрофони, които приемат външния шум и го подтискат (противопосочни фази, които се самоунищожават). Технологията не е нова, тя масово се използва в големите слушалки, но за компактните все още е новост.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

Всяка слушалка е снабдена с 6-милиметров излъчвател. Силата на звука в сравнение със скъпите кабелни слушалки не е кой знае каква, но при работещо шумоподтискане рядко ще ви се налага да усилвате звука над 60-70%. Самите слушалки работят с едно зареждане 3-4 часа, а зареждащият калъф позволява да получите още 10 часа възпроизвеждане. В него слушалките се зареждат за около час, освен това присъства и NFC за бърза връзка със смартфона. В Европа Sony WF-1000X ще се продават за около 220 евро.

JBL Free

По-достъпна алтернатива на WF-1000X са слушалките JBL Free. В тях няма система за шумоподтискане, но тъй като влизат в канала на ухото външните шумове така или иначе трудно проникват. По субективни оценки JBL Free звучат даже по-добре от слушалките на Sony, да не говорим за Apple AirPods, но в същото време се усеща недостиг на бас. Впрочем, за някои жанрове това може да е само плюс.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

Дизайнът не предизвиква никакви емоции - симпатичен, практичен, но и нищо особено. AirPods изглеждат лаконично, а Sony WF-1000X - технологично. Звукът се възпроизвежда от 5,8 мм излъчвател, а за връзка се използва Bluetooth 4.2. Самите слушалки работят с едно зареждане до 4 часа, а калъфът им дава още 24 часа работа, макар батерията му да е доста скромна - 1500 mAh.

Слушалките в калъфа се зареждат за около час, самият кейс може да бъде зареден от електрическата мрежа или чрез USB. JBL Free вече се появиха на пазара в САЩ за $149, в Европа ни искат същата сума в евро.

B&O Play E8

Званието най-скъпи безжични слушалки от IFA 2017 по право се пада на B&O Play E8. Те се продават за 300 евро - двойно по-скъпо от Apple AirPods. В тези слушалки няма система за шумоподтискане, както и и защита срещу попадане на влага и прах, нито пък други допълнителни функции. Те обаче имат две силни преимущества - звук и качество.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

От гледна точка на качеството на звучене B&O Play E8 са отлични. Те възпроизвеждат еднакво добре рок, поп и класика, както и екстремните жанрове на електронната музика. Слушалките са направени от тъмен алуминий с малки пластмасови вложки. Калъфът е обвит с истинска кожа - богато оформление в буквалния смисъл на думата.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

Управлението се осъществява с помощта на докосване на външния панел на слушалките. Единично натискане стартира/спира възпроизвеждането, двойно и тройно докосване превключва песните напред/назад. B&O Play E8 работят до 3 часа с едно зареждане, а компактният калъф позволява те да бъдат заредени до макс два пъти, тоест, получава се общо около 9 часа работа. На фона на JBL Free това не е особено впечатляващо, но като цяло е приемлив показател.

Samsung Gear IconX 2017

Със своите миналогодишни Gear IconX Samsung формално изпреварва Apple. През тази година беше представено второто поколение на този модел. Това не са просто безжични слушалки, а пълноценен фитнес-тракер. Главната особеност на модела, която го отличава от всички останали, е наличието на собствена памет - 4 GB, което позволява да слушате музика без да използвате смартфона си. Това е много удобно и по време на тренировките във фитнес-залата. Без включване чрез Bluetooth слушалките могат да работят 8 часа, а с включен Bluetooth  - 4 часа.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld

Вторият приятен момент е защитата срещу прах и влага. Samsung не препоръчва да използвате Gear IconX в банята или басейна, но лек дъждец няма да им навреди. Управлението на слушалките е подобно на B&O Play E8 - единично докосване стартира възпроизвеждането или отговаря на обаждане, двойно превклюва следващата песен, тройно - предишната мелодия, а продължително - активира гласовото меню.


Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017

© PCWorld България, pcworld


Калъфът е също толкова невзрачен, колкото и този на Sony, но е доста по-компактен. Плюсът е, че можете да го носите в джоба си, минусът - че можете да заредите слушалките само веднъж. Зареждането на самия кейс става по USB Type-C, което означава, че можете да използвате един кабел и за смартфона, и за слушалките.

Samsung Gear IconX от второ поколение ще струват 199 долара и ще могат да работят със смартфоните с OS Android 4.4 KitKat и по-нова. За коректното функциониране на вградения фитнес-тракер се използва фирмено приложение, което работи най-добре със смартфоните на Samsung.

В общи линии, феновете на безжични слушалки през тази година няма да са разочаровани. По качество на звука Apple AirPods отстъпват на всички, същото се отнася за шумоподтискането, управлението и всичко останало. Единственото, на което те нямат равен, това е дизайнът. И макар външният вид на слушалките да е породен преди всичко от тяхната функционалност, ако говорим за калъфа за зареждане нито Samsung, нито Sony, нито даже JBL не успяха да създадат нещо толкова лаконично и изящно, като този на Apple.

Освен това, нито един от представените модели не позволява леко и непринудено да работи с няколко устройства - смартфон, таблет, ноутбук. И най-главното - слушалките на Apple вече не изглеждат толкова скъпи. Цената на JBL е приблизително същата, а устройствата на Sony, Samsung и Bang and Olufsen са още по-скъпи.

още по темата

Второто поколение на слушалките Apple AirPods идва в началото на 2019 г.

Те ще предлагат безжично зареждане, както и последните смартфони на компанията
03.12.2018 / 11:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.