AMD Ryzen Threadripper - всичко, което знаем до този момент

Както събратята си от линията Ryzen, Threadripper е чип, който променя правилата на играта на хардуерния пазар. С него потребителите могат да получат производителност в десктоп машините си, запазена по принцип за големи центрове за данни или изобщо невъзможна за постигане само преди няколко години. През 2013-а година например 1000 долара биха купили най-доброто на потребителски пазар - 6-ядрен Core i7 4960X, докато днес - само 4 години по-късно - за тази сума потребителите получават 16-ядрения Thredripper.

Ето цялата информация за този чудовищен чип - включително няколко тестови сравнения с Core i9 на Intel.

Ryzen Threadripper  - цени, спецификации и функционалности

 • Ryzen Threadripper 1950X (цена около 2199 лева към момента) представлява 16-ядрен чип, който може да обработва до 32 нишки едновременно. Базовата честота е 3,4GHz, като тя може да скочи до 4GHz при бууст
 • Ryzen Threadripper 1920X (цена от 1749 лева към момента) има 12 ядра и мултитред опция за 24 нишки едновременно. Базовата му честота е 3,5GHz с опция за бууст до 4GHz
 • Ryzen Threadripper 1900X (цена около 1199 лева към момента) има 8 ядра и 16 нишки—подобно на Ryzen 7 1800X, но се поставя в по-производителните дъна X399. Базова честота 3,8GHz и бууст до 4GHz
 • Всички Threadripper чипове имат по 64 PCI-E магистрали.
 • Памет: четириканална DDR4.
 • Платформа: X399 с новия TR4 сокет, който не е съвместим с останалите Ryzen чипове
 • Всички чипове са с отключен множител, което позволява лесен оувърклок

Ryzen Threadripper дати на пускане в продажба

 • Световната премиера на Threadripper беше на 27-и юли. The Threadripper 1950X и 1920X CPUs стартираха на 10-и август, а 1900X - на 31-и август
 • Alienware има ексклузивен договор за доставка на машини с Threadripper заедно с други големи PC вендори, но самите чипове се продават свободно и отделно, включително в България.
 • Всички Threadripper десктоп чипове имат  180-вата TDP.
 • Ryzen Threadripper технически поддържат до 2TB of RAM, но на пазара не се срещат достатъчно големи единични модули, за да се постигне този обем
 • Threadripper не идва с включен воден охладител, каквито бяха слуховете първоначално

Ryzen Threadripper тестове

Ако сте фенове на AMD и сте прекарали последното десетилетие тъжни от факта, че процесорите на компанията обикновено дишат праха на Intel, можете да се усмихнете - вече има нов световен ред при потребителските процесори. Основните модели Ryzen 3, 5 и 7 много бързо показаха, че са поне толкова производителни, колкото предложенията от Intel.

Не е изненада, че Threadripper се представя по-добре, в сравнение с еквивалентните Intel чипове - когато поставите 16-ядрения Ryzen 1950X срещу 10-ядрения Core i9-7900X - и двата чипа струват около 1000 долара - победата за AMD е ясна и лесна - 6 ядра повече разкъсват Intel чипа, особено при многозадачни тестове. Все още очакваме Intel да достави и Core i9 чипове с повече от 10 ядра. Разбира се, Ryzen не печели при абсолютно всички ситуации, но това е първото поколение, което е достоен съперник на Intel от години.


AMD Ryzen Threadripper - всичко, което знаем до този момент

© Мариян Славов, pcworld

За тези 2TB RAM, които споменахме преди...

В началото информацията от AMD бе, че Threadripper ще може да работи с до 1TB RAM, но това не беше съвсем вярно. На теория AMD казват, че нищо не пречи на чипа да управлява и 2TB RAM. Проблемът обаче е да поставите достатъчно големи платки с RAM във всички 8 слота на дъното. За да бъде постигнат 1TB RAM, трябва да се запълнят тези 8 слота със специална LR-DIMM памет, по 128GB във всеки слот. Това е възможно, но няма да струва евтино - 32GB от въпросната LR-DIMM струва 1000 долара, така че можете да си представите колко пари биха изгорели за този 1TB RAM. В момента най-практичното и постижимо количество, с което може да работят потребителите без да обират банка, е 128GB обикновена DIMM - по 16GB във всеки слот.

Ще има ли 14- и 10-ядрени варианти на Threadripper

Със своите 16, 12 и 8 ядрени варианти, Threadripper процесорите вече покриват доста голям диапазон, но потребителите, които очакват 14- и 10-ядрени версии, ще останат разочаровани. AMD са споделили пред щатските ни колеги от PCWorld, че не планират да предлагат решения, съобразени с ядрата на Intel.

Ryzen Threadripper всъщност е два Ryzen 7 чипа в едно

Докато Intel конструира процесорите си с монолитен дизайн - тоест, всички ядра на една силициева подложка - AMD Threadripper използва мултиплатформен пакет, за да улесни производството. Ако премахнете охладителя на Threadripper, ще откриете два 8-ядрени чипа, свързани посредством Infinity Fabric технологията на AMD. Всъщност, първият, който направи това, бе оувърклокърът der8auer - той откри четири чипа, но фва от тях са просто макети, които да поддържат структурата на чипа симетрична.


AMD Ryzen Threadripper - всичко, което знаем до този момент

© Мариян Славов, pcworld

Ryzen Threadripper срещу Core i9

Както вече отбелязахме, AMD не са единствените, които работят по многоядрени процесори за масите. Core i9 Skylake X се присъедини към борбата в ъгъла на Intel. Най-доброто, което обаче може да предложи компанията като отговор на Threadripper към момента, е 10-ядреният Skylake X. 12-ядрен вариант ще се появи някъде в края на септември, а 14-, 16- и 18-ядрените модификации трябва да дебютират през октомври. Това оставя процесорът на AMD безспорен лидер поне още няколко седмици.

Core i9 предлага все пак преимущество при особени условия - неговата по-добра ефективност и по-високи тактови честоти при по-нисък товар дават предимство пред AMD. Когато обаче товарите се увеличат, 16-те ядра на Threadripper отреждат първото място на AMD по безапелационен начин. Можете да видите как се представят двата чипа при различни товари - от 1 до 32 нишки.


AMD Ryzen Threadripper - всичко, което знаем до този момент

© Мариян Славов, pcworld

Кому са нужни толкова много ядра?

Докато AMD и Intel водят "ядрената" си война, потребителите може би смятат, че повече ядра неминуемо означават повече производителност. Истината е малко по-различна. Ядрата, които са ви необходими, зависят от специфичната задача, която сте си поставили. Ако играете предимно игри, процесор с 16 ядра надали ще ви донесе кой знае какъв скок в кадрите за секунда. Ако обаче обработвате видео и рендерирате 3D графики, повечето ядра са способни да работят заедно и това на практика ускорява процеса значително.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.