Зареждате грешно телефона си

Няма съмнения, че батериите на смартфоните не са най-силното им качество, особено ако изкарват 1 ден. Но донякъде заслугата е и наша, защото ги зареждаме неправилно

Няма съмнения, че батериите на смартфоните не са най-силното им качество, особено ако изкарват 1 ден. Но донякъде заслугата е и наша, защото ги зареждаме неправилно.

Повечето потребители си мислят, че ако включват за кратко в контакта телефоните си, след време батерията няма да държи и че е по-добре да поставят зарядното малко преди батерията „да умре“. Това обаче е погрешно.


Сайтът batteryuniversity.com, собственост на компанията за производство на батерии Cadex, дава ценни съвети как да се грижим за литиево-йонните батерии на смартфоните си. Те, както и хората, са чувствителни към определен вид стрес.

Продължителното излагане на батерията на „стрес“, може да намали времето й на работа. Ако искате батерията на смартфона ви да е във върхова форма и да ви върши работа цял ден, без да се налага да я зареждате, трябва да промените някои неща.

1.Не я оставяйте телефона си включен, след като е зареден на 100%. Според Battery University, да оставяте телефона си да се зарежда цяла нощ, е вредно за батерията в дългосрочен план.

Ако контактът е включен и след като батерията е на 100%, зареждането продължава, а устройството се опитва да поддържа 100%. По такъв начин батерията е изложена на висок стрес или високо напрежение, което износва химическите вещества в нея. Battery University правят сполучливо сравнение между батерията и човека, за да стане по-ясно: "Когато батерията е заредена напълно, изключете зарядното. Това е като почивка след силова тренировка. И вие ще се чувствате много зла, ако работите в залата по няколко часа“.

2. Дори, опитайте се да не зареждате телефона до заветните 100%. Според Battery University, "литиево-йонните батерии нямат нужда от пълно зареждане, а и то не е много желателно, защото високото напрежение „стресира“ батерията и я износва в дългосрочен план“.

Зареждайте батерията по-малко, където можете. Излиза, че батериите са „по-щастливи“, ако ги зареждаме от време на време и по-малко, отколкото за по-дълго време, когато да празни.

3. Да включите телефона си в контакта, когато има около 10% батерия е идеалната ситуация според Battery University. Но понеже няма как цел ден да се занимавате на колко процента е батерията на смартфона ви, по-добре – зареждайте на кратки сесии.

4. Батериите на смартфоните са чувствителни и към топлина. Затова е добре да махате кейсове и калъфи, когато зареждате телефона си. Експертите съветват, ако забележите, че телефонът ви загрява при зареждане, махнете калъфчето. Ако сте навън през лятото, не оставяйте на слънце телефона си и го покрийте. Така батерията ще изкара по-дълго.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.