На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

В предходния материал "На пазар за microSD карта: Как да изберете най-подходящата!" разяснихме различните стандарти, скорости и рейтинги. Разяснихме какво е UFS и обърнахме внимание на фактори, като оперативна температура, рентгенови лъчи и водоустойчивост. Сега продължаваме с конкретни примери за най-добрите и актуални модели microSD карти на пазара.

Samsung Evo microSD

Samsung е един от най-големите брандове и е нормално да се насочите към техните microSD карти, особено, ако имате Samsung телефон. Evo+ е по-бързият вариант, като стандартният Evo се счита за среден клас UHS-I карта насочена основно към смартфони и таблети.

Ако се насочите към Evo серията, обърнете внимание какво съдържат различните варианти. За пример, MB-MP64DA модела идва със стандартен адаптер, има друг модел, който е с USB адаптер, а има и такъв, който не включва никакви адаптери.Като цяло Evo серията може да се похвали с прилични скорости (за парите си) – до 48MB/s трансфер скорост с UHS-I и последователна скорост на четене 45.8MB/s. Скоростите на запис, също са добри - 26.5MB/s при многопрофилен последователен тест и достига до 39MB/s.На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


За телефони и таблети, повече трябва да ви интересува 4KB производителността (записа и четенето на малки файлове), където Evo блести с пълна сила и достига 9MB/s при четене и 3MB/s при запис. Тези скорости правят Evo серията идеална за запис на 4К видео.

Не на последно място, всички карти от Evo серията са с 10-годишна гаранция, което е рядко срещано явление сред другите microSD карти.

 

SanDisk Extreme Plus microSD

Extreme Plus е флагшип серията на SanDisk и определено не разочарова. Достига впечатляващите скорост на четене от 95MB/s и скорост на запис от 90MB/s. Това е великолепна линия от microSD карти за запис на 4K видео при дрони, спортни камери и скоростно снимане при DSLR-и. Справят се доста добре и с 4KB производителността при смартфони и таблети, постигайки 9.3MB/s при четене и 4MB/s при запис на малки файлове.На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


Extreme Plus картите на SanDisk са едни от най-скъпите на пазара в съотношение цена на GB, но ако искате скорост, това е вашата серия.

 

Kingston microSD Action Camera

Достъпни в 16, 32 и 64GB, Kingston microSDAC картите са специално насочени към спортните камери. Това са UHS Class 3 карти, което означава, че минималната скорост на запис трябва да е 30MB/s. Можете да изберете дали да купите своята карта с пълноразмерен SD адаптер, ако не включите такъв, разбира се, картата ще е по-евтина.На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


Предвид насоката на Kingston microSDAC не е никаква изненада слабото й представяне що се отнася до 4KB производителността. Този модел не е предназначен за смартфони и таблети! Този модел е съвършен за GpPro или дрони, които записват видео. С последователна скорост на запис от 70MB/s, тази карта е една от най-бързите в настоящия списък и много по-бърза от 45MB/s, както твърди етикета на Kingston microSDAC. Що се отнася до скоростта на четене, тя е малко под 90MB/s (което вече кореспондира с етикета).

 

Verbatim Pro+ microSD

Pro+ е UHS-I Class 3 microSDXC карта, която според етикета трябва да достига скорост на четене до 90MB/s и на запис до 80MB/s. В реални условия обаче, 64GB модел е доста далече от тези скорости едва достигайки 67MB/s при последователна скорост на четене и едва 44MB/s при запис. Предвид цената си, тези цифри са добри и могат да се сравняват със SanDisk Extreme Plus.

Pro+ са по-скоро ориентирани към масовия потребител, който записва Full HD видео (и не толкова 4K, където горепосочените скорости просто не са достатъчни).На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


За таблети и телефони, Pro+ не е най-идеалния вариант, но отново, спрямо цената си е на доста добро ниво. 4KB производителността при четене е 12MB/s, но при запис е едва 1MB/s.

 

Lexar Professional 633x microSD

За разлика от повечето microSD карти, Lexar включва в пакет и USB 3.0 донгъл, наместо пълноразмерен SD адаптер. Интересното е, че този модел карти е с широко предназначение – от спортни камери, до телефони и таблети. Според етикета, Lexar Professional 633x достига 95MB/s (всъщност, точно това означава "633х" = 633 * 150KB/s). Това е UHS-I Class 1 карта и не случайно DJI продават Phantom 4 дроните си в комплект с тази серия карти.На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


Разбира се, споменатите 95MB/s са скорост на четене, като много удобно Lexar изобщо не споменават скоростта на запис, освен че е "по-ниска". Използвайки донгъла в комплекта, скоростта на четене наистина се доближава до 95MB/s, но скоростта на запис е едва 33MB/s, което е "много по-ниска".На пазар за microSD карта – най-добрите и актуални модели!

© Владо Георгиев, pcworld


Що се отнася до 4KB производителността, Lexar Professional 633x не блести и достига 7.7MB/s при четене и 1.3MB/s при запис на малки файлове. Това не са никак лоши показатели предвид това, че от гореспоменатите карти, тези на Lexar са едни от най-евтините.

още по темата

Lexar пуска на пазара първата SDXC карта с обем 1TB

С тези темпове до 2034-а ще разполагаме с 1 петабайт карта памет
11.01.2019 / 01:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.