5 идеи какво да направите със стария си Android телефон

Всички обичаме да си сменяме мобилните телефони и таблети, но какво да направим със старите?
Ако не сте успели да продадете или дарите, старите ви Android устройства може да се окажат „златна мина“. Просто трябва да преоткриете потенциала им и да ги събудите за нов живот. 
Избършете им праха и се пригответе. Даваме ви пет идеи за ново приложение на стария телефон или таблет. 

1. Превърнете ги в безжичен тракпад или дистанционно за компютъра си 
С точния софтуер и малко конфигурация, страрото ви Android устройство може при необходимост да се използва като дистанционно за компютъра ви, независимо дали той е с  Windows, Mac или Linux.
Трябва ви единствено приложението Unified Remote и Wi-Fi или Bluetooth връзка. Безплатната версия позволява да се контролира мишката и клавиатурата, както и  свързаните медии или захранването. Пълната версия струва около 3.99 долара, но с нея можете да правите промени по инсталираните програми и да пускате презентации. 
2. Направете си дистанционен компютърен терминал
Налага ли ви се да влизате в домашния си компютър от офиса, или – обратно? Стария ви Android телефон или таблет може да се окаже идеален за целта. За да си направите подобна джаджа ви трябва безплатната програма на Google,  Chrome Remote Desktop, която работи с  компютри с Windows, Mac, Linux и Chrome OS. Инсталирайте приложението и следвайте инструкциите, за да разрешите връзки от разстояние. Те ще бъдат лимитирани до устройствата, които са свързани с Goggle профила ви. За допълнителна сигурност, ще трябва да въведете и код. 
Като направите описаното до тук, инсталирайте приложението на устройството, което ще ползвате като терминал. 
3. Използвайте стария си телефон като универсално умно дистанционно 
И най-старото Android устройство може да ви служи като умно дистанционно у дома или в офиса, с което да командвате другите си умни джади или мултимедии. 
Първо, лесната част: инсталирайте на стария си телефон или таблет подходящо приложение - 
Nest, Hue или нещо подобно, с което можете да управлявате желаната техника. 
После, трябва да помислите за инструмент, който ще позволи на устройството ви, да командва аудио и видео системите, които имате. Начините са няколко: 
Свържете телефона или таблета с стрийминг стика  Chromecast – така ще можете да използвате старото устройство като безжичен хъб, от който да прехвърляте съдържание към телевизора си  – от  Netflix и YouTube до CNBC, курсовете на Lynda и т.н. 
После инстайлирате приложение, което да позволи на стария ви телефон (таблет) да командва телевизора, DVD-то. Ако устройството има IR порт, вижте дали разполага със софтуер, който да настроите. Ако няма такъв порт, потърсете в  Google Play Store приложения, които да ви позволят управлявате избраната техника. Такива програмки се пускат от Panasonic, Sony, Comcast Xfinity, AT&T U-verse, DirecTV, Roku и Android TV. 
Можете да си направите медия сървър и като използвате Plex. После, ползвате старите устройства като дистанционно и да пускате видеата, които сте качили през телевизора. (медия сървъра  Plex е безплатен, премиум регистрацията с още екстри е 5 долара на месец, 40 долара на година и 120 долара доживот).
4. Трансформирайте ги в подвижна охранителна камера
Свалете безплатната версия на IP Webcam или си купете пълната срещу 3.99 долара и я инсталирайте. След няколко минути ще можете да гледате през обектива на камерата от всеки съвместим уеб браузър.
Друг вариант е да си направите и видеокнферентна система: инсталирайте на старото устройство приложение за видео чат по ваш избор -  Skype, Hangouts Meet, Google Duo или друго. 
А ако имате повече стари телефони или таблети, може да си направите видеоконферентна система у дома или в офиса. Вписвате всяко устройство в отделен акаунт, с името на помещението, като потребител и така можете да следите движението в сградата или дома си. 
5. Използвайте ги като електронен четец
Превърнете пътуването в обществения транспорт в по-малко досадно преживяване като четете: инсталирайте на старото устройство само приложенията, които ви трябват за четене на електронни книги Google Play Books, Amazon Kindle, Nook и т.н.
За да не ви безпокоят известията от Google или други приложения, след като сте свалили това, което ще четете, включете новия четец в режим за полет.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.