Всичко, което трябва да знаем за eSIM

Какво точно е eSIM, как работи и какво всъщност ще промени?

Методиката, по която избираме мобилния си оператор, ще се промени завинаги. Причината? На пръв поглед непретенциозна, нова технология наречена лаконично "eSIM". Какво точно е eSIM, как работи и какво всъщност ще промени? На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Преди години eSIM беше просто идея, визия за бъдещето на телекомуникационните технологии. Но вече е на прага да се превърне в масова технология, която да отбележи естествена еволюция на мобилнита комуникация. В Китай за пример, в края на миналата година Xiaomi пуснаха лаптопа Mi Notebook Air 4G оборудван с eSIM, а очакваният през тази есен Microsoft Surface Pro 5 по всяка вероятност също ще включва новата технология. От известно време се говори, че новият Apple Watch, както и задаващият се iPhone 8, ще се възползват от eSIM.

Какво е eSIM?

Това е наследникът на SIM картите, който когато бъде пуснат глобално, ще се превърне в новия стандарт. Той е заместител на стандартните физически SIM карти, които сте използвали и използвате в момента. Самото име "eSIM" е съкратено от "embedded" или "electronic" SIM (Subscriber Identification Module – вграден/електронен модул за идентификация на абоната).Всичко, което трябва да знаем за eSIM

© Владо Георгиев, pcworld


Как работи eSIM?

Идеята на eSIM е, че се интегрира в мобилни устройства като лаптопи, таблети и телефони. Когато не сте в Wi-Fi зона, устройството ще засече и ще се свърже към мрежа (на мобилен оператор) автоматично или ще даде на потребителя да избере коя мрежа да използва. Ключовото е, че тетъринг не се изисква, за да може устройството да се пренася през международни граници и въпреки това да стои постоянно свързано. Щом имате обхват, към който и да е оператор, то вече имате връзка.

На теория това не би трябвало да доведе до по-скъпи тарифни разходи, както е в момента, а от гледна точка на потребителя, необходимостта от носене на множество SIM карти отпада.

За бизнес потребителите, които пътуват често, eSIM ще направи международния и междуконтиненталния бизнес по-удобен за комуникиране и ще доведе до намаляване на разходите в чужбина.Всичко, което трябва да знаем за eSIM

© Владо Георгиев, pcworld


Хардуерните ползи от eSIM

За разлика от стандартните SIM карти, които потребителите вкарват в телефоните си, eSIM са директно вградени в устройството. Макар това да звучи като ретроградна стъпка, идеята зад eSIM е да предоставя универсален метод за свързване между различните мобилни мрежи. В действителност, потребителите на мобилните оператори ще се увеличат, тъй като ще има свободно прехвърляне между мрежите и устройствата вече няма да са заключени към конкретен оператор, както е сега.

Освен това, eSIM е с много по-малък форм-фактор, дори спрямо nanoSIM (снимката по-долу), което ще позволи на производителите на мобилни устройства да използват допълнителното простраство за друг хардуер (например, батерия с по-голям капацитет).Всичко, което трябва да знаем за eSIM

© Владо Георгиев, pcworld


Предизвикателствата пред мобилните оператори

eSIM има потенциала да промени цялата методика, по която операторите предлагат абонаментите си. Много от ограниченията, пред които са изправени потребителите в момента, ще отпаднат. Няма да има чакане за нова SIM карта, няма да има условия за получаване на нова SIM карта, няма да има такси за прехвърляне от един оператор на друг. Всъщност, изборът на оператор ще се извършва от обикновено падащо меню на самото устройство (и вероятно попълването на кратък онлайн формуляр).

Тази радикална промяна няма да настъпи веднага. В момента буквално милиарди устройства използват стандартните SIM карти и тази технология ще продължи да съществува още години наред. Но начинът, по който мобилните оператори предлагат и промотират услугите си, ще се промени по много и различни начини. Най-малкото, което е - ще се оформни много по-конкурентна среда. А както добре знаем от силната конкуренция най-много печелим ние, потребителите.Всичко, което трябва да знаем за eSIM

© Владо Георгиев, pcworld


Защо отне толкова време на eSIM да се развие?

През 2014 година Apple пуснаха Apple SIM. Технологията зад Apple SIM е базирана на MVNO (Mobile Virtual Network Operator – оператор на мобилна виртуална мрежа). Потребителите използват SIM карта в тогава актуалните таблети iPad Air 2 или iPad Mini 3, за да имат връзка към интернет посредством мобилен оператор, (който потребителя може сам да избере). Това е основата на eSIM, но услугата беше ограничена до най-големите мобилни оператори в САЩ и Англия.

Впоследствие, GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) – търговско тяло, което представя интересите на мобилните оператори – започна преговори за стандартизирането на хардуера необходим за eSIM технологията. Плодовете на тези преговори започват да зреят. Според GSMA, в момента близо 30 мобилни оператори по света, два M2M алианса (Machine To Machine) и редица OEM (Оriginal Еquipment Мanufacturers) производители са застанали зад eSIM.

Какви са минусите на eSIM?

Като всяка нова технология и тази има своите недостатъци. За пример, изобщо не е ясно какво се случва, ако устройството с eSIM бъде изгубено или искаме ново устройство. Освен това, сигурността ще е гореща тема повече от всякога, тъй като данните от eSIM ще се съхраняват в облачното пространство и ще са апетитна хапка за хакерите. Друг недостатък на eSIM като технология е, че разчита на стабилна мобилна мрежа, което неминуемо ще доведе до инфраструктурни промени. И не на последно място, забравете, че технологията ще се усвои бързо или едновременно от всички мобилни оператори. Този проблем ще е най-сериозен при по-малките пазари като нашия, тъй като няма да има особен смисъл от eSIM, ако само един от родните оператори е усвоил новата технология.Всичко, което трябва да знаем за eSIM

© Владо Георгиев, pcworld


още по темата

А1 вече предлага услугата eSIM

Решение за потребителите на iPhone, искащи две SIM карти
28.10.2019 / 04:32

Vivo Apex 2019 е без бутони и предлага четец за отпечатъци с площ колкото екрана

Устройството е почти без отвори, със стъклен корпус и поддържа 5G
25.01.2019 / 11:51

Meizu представи смартфон без бутони и отвори в корпуса

Според компанията това е важна стъпка в еволюцията на дизайна на мобилните устройства
23.01.2019 / 01:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.