AMD вкара чиповете Ryzen 3 в битката с Intel Core i3

AMD се надява по-евтините и бързи процесори Ryzen 3 да привлекат потребители с по-скромни бюджети.

AMD започна да доставя своите чипове от стартов клас Ryzen 3, като разчита на позната стратегия: подбиване на цените на процесорите Intel Core i3, предоставяйки по-голяма производителност.

Снимка: Gordon Mah Ung/IDG

AMD използва същата тактика и при високопроизводителна линия чипове Ryzen, като отстъпките бяха особено големи за геймърските модели от най-висок клас Threadripper. Сега обаче не очаквайте подобни ценови намаления за новите процесори на AMD Ryzen 3 1200 и Ryzen 3 1300X. Ще платите за тях само няколко долара по-малко, макар че AMD обещава производителност със 17% до 29% по-добра от постиганата от чиповете Intel Core i3.

Както обяви AMD преди две седмици, на пазара се появяват две серии чипове Ryzen 3:

  • Струващият $109 долара 4-ядрен процесор с тактова честота 3,1GHz Ryzen 3 1200
  • Струващият $129 процесор на 3,5GHz Ryzen 3 1300X

Има много малки физически разлики между Ryzen 3 и по-мощните му събратя от същата фамилия. Представители на AMD обявиха, че е използвано „премахване на част от ядрото (“downcoring”), т.е. част от ядрата в чиповете Ryzen 5 или Ryzen 7 са били изключени, а останалите работят с по-ниска тактова честота. Подобно на другите чипове Ryzen, моделите Ryzen 3 са с отключен множител, т.е. могат да бъдат овърклокнати.

Ценови нива на чиповете Ryzen 3. Източник: AMD


AMD вкара чиповете Ryzen 3 в битката с Intel Core i3

© PCWorld България, pcworld

Ценовата листа на AMD и очакваната от чиповете производителност с помощта на бенчмарк теста Cinebench при задействани всички ядра.

Що се отнася до цените, Ryzen 3 1200 се предлага с 8-процентна отстъпка спрямо процесора на Intel Core i3-7100 с 2 ядра и 4 нишки, работещ на 3,9GHz. Вариантът Ryzen 3 1300X е 13% по-евтин от процесора на Intel Core i3 7300 с 4GHz тактова честота на двете ядра, също с 4 нишки.

Въпреки че чиповете Intel Core i3 превъзхождат AMD Ryzen 3 по тактова честота, AMD обещава по-добра работа. Компанията твърди, че Ryzen 3 1200 и Ryzen 3 1300X са съответно със 17% и с 29% по-бързи от конкурентните модели на Intel. AMD обещава още, че чипът 1300X ще е с 13% по-бърз от Core i3 7300 при теста Overwatch и резолюция 1080p. И още едно предимство – според AMD чиповете Ryzen 3 ще са готови за виртуална реалност, макар че няма да се справят с тези приложения толкова добре, колкото по-мощните процесори, например Ryzen 5.

AMD се надява конкурентните цени и производителност да й помогнат да продаде големи количества Ryzen 3. „Цените са ориентирани към внимаващи за бюджета си купувачи, обяснява Джим Андерсон, старши вицепрезидент и генерален директор на бизнес групата „Изчисления и графика“ на AMD. - Определено очакваме от Ryzen 3 да постигне значителни по обем продажби.“ Според него, пазарните перспективи пред чиповете Ryzen 3 са много по-широки в сравнение с геймърските модели Threadripper.

Подобно на останалите процесори Ryzen, всички чипове Ryzen 3 ще използват цокъл AM4. AMD предлага и три чипсета: вариант за ентусиасти X370, чипсет за масови потребители B350 и базов чипсет A320 за компютри от стартов клас.

Всъщност има и един неочакван бонус: AMD ще предлага своя охладител Wraith Stealth заедно с Ryzen 3.

AMD се надява, че мащабните продажби на бюджетните процесори Ryzen 3 ще привлече повече потребители на своя страна. Ниският пазарен сегмент на настолните компютри по традиция е по-силен за AMD. Компанията ще продължи да продава съществуващите процесори A12, A10, A8 и други чипове Athlon за „стартов клас PC-та”, позиционирайки ги „под Ryzen“. Ако Ryzen 3 успеят да се наложат, могат да доведат до засилване на лоялността към компанията.

PC World, САЩ

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.