Facebook разработва модулен смартфон?

Facebook тайно работи върху универсално модулно мобилно устройство, което ще поддържа изкуствен интелект. Такъв извод може да бъде направен от описанието на патент US2017/0208700 A1, регистриран на сайта на Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Заявката за патент описва „Модулно електромеханично устройство“, което обединява функциите на смартфон, гласов помощник и други актуални продукти. Основната му хардуерна особеност е, че то ще поддържа различни функционални модули, които могат да бъдат заменяни в движение.

В основата на устройството стои шаси, напечатано на 3D принтер и съдържащо необходимата инфраструктура, към което ще се прикрепят модулите. Списъкът на последните пък включва говорител, микрофон, сензорен екран, GPS модул, термометър „телефонна функционалност“ и т.н.

Разработчиците разглеждат възможността за замяна на хардуерни компоненти като начин за удължаване на жизнения цикъл на продукта. „Като правило хардуерните компоненти, влизащи в битовата електроника, считани за остарели, са съвсем пригодни да бъдат използвани – пише още в описателната част на проекта. – В същото време тези компоненти не се използват повторно, тъй като електронните устройства се проектират като затворени системи. От потребителска гледна точка краткият им жизнен цикъл е скъп и разточителен.“


Facebook разработва модулен смартфон?

© Александър Главчев, pcworld

Според описанието след прикрепване на избраните от потребителя модули към шасито, то ще се свързва със сървър, за да свали необходимия за тяхната работа софтуер.

Един от ключовите компоненти на устройството е интелектуален гласов помощник, подобен на Amzon Alexa, Google Assistant и Samsung Bixby.

По данни на Business Insider над проекта работи подразделението Building 8 на Facebook. Според източник на медията в момента екипът е фокусиран върху създаването на камера и технологии за машинно обучение.

Според CNews в Building 8 работят бивши служители от компании като Apple и Motorola, имащи опит в разработването на смартфони. След сътрудниците е и Бернард Ричардсън, който, според информация в LinkedIn e участвал в създаването в гласовия помощник Alexa на Amazon.

Преди време особена популярност добри подобна разработка на Google, наречена Project Ara, която бе наследена от интернет гиганта след придобиването на Motorola Mobility, който преди време бе замразен без много обяснения.

още по темата

Следващият смартфон на Google може да е модулен

Устройството може да изглежда като нещо средно между проекта Ara и Moto модовете
13.02.2019 / 08:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.