12-ядреният Core i9 може да загуби мегахерцовата битка с Threadripper

С появата на новата серия чипове Core i9 на Intel след около месец те могат да срещнат сериозна конкуренция в битка, която много хора считаха, че е останала в миналото – мегахерцовата война

Въпреки че Intel все още не е обявила официално тактовата честота на своя 12-ядрен Core i9-7920X, тази информация все пак погрешка бе разсекретена. Ценова листа съдържа информация за процесора, оборудван с 16,5 MB кеш и струващ 1200 долара. Според нея честотата му ще е 2,9 GHz.

Ценовите листи на компанията обикновено посочват базовите честоти, на които работят чиповете при високо натоварване. В такъв случай задаващият се Core i9-7920X ще предлага с 500 MHz по-ниска гарантирана минимална честота спрямо своя конкурент. AMD наскоро обяви, че ще пусне в продажба 16-ядрения Threadripper 1950X, работещ на 3,4 GHz на цена 1000 долара, както и 12-ядрения 1920X, работещ на 3,5 GHz, за 800 долара. Поне на хартия това не изглежда добре за Intel.


Разбира се, в реалността са възможни всякакви нюанси. Все пак нито Threadripper, нито Core i9 чиповете с по-голям брой ядра на пазара и тяхна производителност е по-скоро в сферата на догадките.


Нещото, което липсва във въпросната ценова листа на Intel, е Turbo Boost честотата, която чиповете могат да постигат под високо натоварване. 10-ядреният Core i9-7900X например, чиято базова честота е 3,3 GHz, може да бъде ускоряван до 4,3 GHz. На практика, когато са натоварени през по-голямата част от времето, чиповете ще работят в такъв режим през голяма част от времето... Стига да е налице подходящо охлаждане. Същият 7900X вече развива репутация на чип, работещ и на доста високи температури.

В този смисъл по-скромните 2,9 GHz за по-големия модел могат да не дават ясна представа за производителността му, но и пораждат съмнения, че Intel може да има проблем по отношение на мегахерците.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.