Еко-енергия за умния дом: Tesla и Panasonic пускат стилни соларни панели

Компанията Tesla представи нови нископрофилни соларни панели за жилища, които се отличават с приятен дизайн и висока ефективност. Производството им е поверено на Panasonic, а вече се приемат и предварителни поръчки.

Създаването на „потресаващи соларни покриви с хармонично вградени системи за събиране и съхраняване на слънчева енергия“ е една от основните точки в публично огласеният миналата година „таен“ план за бъдещето на Tesla Motors, а не може да се отрече, че ръководството на компанията начело с Илон Мъск е изключително последователно в изпълнението му. В резултат на това, непрекъснато виждаме и конкретни резултати. Най-пресният е в обновения сайт на Tesla, където в раздел Energy са се появили нови соларни панели, предназначени за домашна употреба и произвеждани за фирмата на Мъск ексклузивно от компанията Panasonic.

Новите слънчеви батерии са част от споразумението между Tesla и Panasonic в рамките на проекта Gigafactory 2. Те ще се правят от Panasonic в мега-завода на Tesla ексклузивно за последната, т.е. странични внедрители или частнуи лице няма да имат достъп до тази продукти извън официалния канал на Tesla – новите соларни панели ще могат да се купят единствено от там.

По-рано компанията SolarCity, която беше купена отTesla, използваше панели от различни доставчици за своите проекти и продукти. Но скоро тази ситуация ще се промени. След като стартира производството на новите слънчеви батерии във фабриката Gigafactory 2, Tesla ще използва само тях за всички следващи свои проекти, ориентирани към частните домове. А производството по план трябва да започне през лятото.


Еко-енергия за умния дом: Tesla и Panasonic пускат стилни соларни панели

© PCWorld България, pcworld

Главна отличителна черта на новите соларни панели е техният външен дизайн, призван да придаде по-естетичен вид на продуктите в тази сфера. Този подход ще трябва да създаде характерен бранд, който да се отличава от останалите на пазара, гласи официалната информация. Казано иначе, новите домашни соларни панели са гладки и нископрофилни. Те са оборудвани с интегрирана предна рамка и не съдържат видими крепежни елементи. Системата е разработена от компанията Zep Solar, специализирана именно в монтажа на такова оборудване (и купена от SolarCity, още преди последната да бъде погълната от Tesla).

За съжаление, за момента не се съобщават подробни технически характеристики на самите соларни панели. Известно е само, че те ще са с мощност 325W, а от Tesla твърдят, че те ще „превъзхождат отрасловите стандарти за изискванията по отношение на здравината, ефективността и експлоатационния срок“. Неексклузивните 325-ватови панели, които Panasonic продава на други доставчици са с ефективност 21,76% и 25-годишна гаранция за осигуряваната мощност. Именно тази показатели са и дефакто стандарт в сегмента.


Еко-енергия за умния дом: Tesla и Panasonic пускат стилни соларни панели

© PCWorld България, pcworld

Tesla вече приема предварителни поръчки за новите домашни соларни панели на своя сайт.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.