Стъпка към бъдещето: AMD купува Nitero и реже кабелите на VR хедсетите

Придобиването на интелектуалната собственост на компанията Nitero, която разработва WiGig-базирани безжични решения за VR и AR, ще помогне на AMD да свърже без кабели виртуалната реалност към РС техниката ни.

В света на AMD виртуалната реалност, която е привързана чрез кабели към РС-то не изглежда много забавна. Може би затова „червените“ са решили да закупят разработкките и цялата интелектуална собственост на компанията Nitero, специализирана в създаването на комуникационни чипове за безжична връзка за VR и AR решения. И не е никак трудно да се досетим накъде води това – към недалечно бъдеще, в което VR хедсетите ще могат да се свързват безжично по високоскоростен канал с РС-та и/или мобилни устройства, без това да води до загуба на качество, но в същото време осигурявайки значително повече свобода на движение за потребителя.

Технологичните решения на Nitero осигуряват висока производителност във VR среди и стаен мащаб при ниска латентност. Точно това е и един от най-важните фактори за комфортно възприемане на виртуалната реалност. В AMD пък предполагат, че обвързващите кабели са един от ключовите фактори, които задържат развитието и широкото разпространение на VR продуктите. С придобиването на Nitero, компанията ще реши този проблем. Или, както отбелязва официалното прес-съобщение на AMD, закупувайки интелектуална собственост и ключови инженерни таланти от Nitero, ще осигури на компанията „ по-широк портфейл възможности, за да предложи на производителите на VR шлемове и решения ключови технологии, нужни за създаването на още по-поглъщащи изживявания с компютърната техника“.

В миналото Nitero представяше продукти, базирани на WiGig – високоскоростна технология за безжична комуникация с гигабитова скоростна на трансфер на данни. Интересно е, че безжичните планове на Intel също разчитат на WiGig – например за безжично свързване на външни екрани и хард дискове към РС-тата.

Компанията притежава и редица важни патенти, на базата на които може да се осигури необходимата стабилна и високоскоростна безжична връзка. Например, Nitero е проектирала чип с оформяща лъча антенна решетка (масив от излъчващи елементи), работещ в милиметровия обхват, за да адресира предизвикателствата пред безжичните VR и AR. В AMD с убедени, че използвайки високопроизводителна безжична комуникация на 60 GHz, технологията има потенциала да осъществи мулти-гигабитно предаване с ниска латентност във VR среди с мащаба на една стая. Характеристиките с оформяне на лъча решават изискването за пряка видимост, свързани с традиционните високочестотни системи работещи на милиметрови вълни, с възможност за премахване на кабелните VR шлемове и потребителите по-удобно да се потопят в световете на виртуалната и добавената реалност (VR и AR).


Стъпка към бъдещето: AMD купува Nitero и реже кабелите на VR хедсетите

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, безжичното свързване на VR хедсетите и компютрите със сигурност ще помогне на AMD да продава също повече процесори и видеокарти. Засега обаче не се знае как точно AMD ще използва новопридобитите технологии на Nitero. От компанията не коментират и каква точно е стойността на сделката. Но едва ли може да има съмнение, че това придобиване илюстрира отлично амбициите на „червените“ във VR сектора.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.