Intel Optane устройствата с 3D XPoint памет скоро ще ускоряват и РС-тата

Силициевият гигант обяви официално и първите потребителски устройства, базирани на напредничавата 3D XPoint памет. Според официалната информация от Intel, новите Optane Memory модули излизат на пазара на 24 април във варианти с капацитети 16 и 32 GB. Вижте какви са техните цени и характеристики.

Не се наложи да чакаме твърде дълго, за да разберем как ще продължи пазарната реализация на новaта продуктова гама Intel Optane, базирана на напредничавата 3D Xpoint памет – само седмица след официалния анонс на устройствата Optane от корпоративен клас Intel обяви и представителите, предназначени за потребителски настолни компютри.

Подобно на устройствата от корпоративен клас, потребителските Intel Optane Memory са базирани на 3D Xpoint памет. Те обаче са изпълнение в M.2 NVMe формат (за монтиране на дънна платка) и се отоличават с относително неголям капацитет – първоначално ще се предлагат варианти с вместимост 16 и 32 GB. Това до голяма степен предопределя и конкретното им приложение – по-скоро като система за кеширане, отколкото като устройство за съхранение на данни. Затова пък се отличават със значителна доза „интелигентност“: според Intel вграденият софтуер на модулите автоматично изучава моделите на използване на РС-то и ускорява най-често използваните процеси, свързани с изпоолзването на данни. Така Optane Memory устройствата могат значително да увеличат производителността на компютъра, а най-забележим ще бъде този ефект при използването им в системи с традиционни хард дискове (HDD), отбелязват от Intel.

Според официалната информация потребителските Intel Optane Memory осигуряват скорост на четене до 1200 MB/s и скорост на запис до 280 MB/s. Типичната латентност при четене е от порядъка на 6 ms, а при запис – 16 ms. Броят на входно-изходните операции в секунда (IOPS) при четене е 300 000, а при случайни операции на запис – 70 000. Енергопотреблението на модулите в режим на активно използване е 3,5 W, а в режим на изчакване 0,9-1,2 W, Ежедневно на устройствата може да се записват до 100 GB данни.


Intel Optane устройствата с 3D XPoint памет скоро ще ускоряват и РС-тата

© PCWorld България, pcworld

От Intel ни уверяват, че използването на Intel Optane Memory съвместно с процесори Intel Core от 7-о поколение ще позволи двукратно ускоряване на зареждането на приложения, ще увеличи общата системна производителност с 28% и ще намали времето за зареждане на гейм нивата с 65% (в сравнение със система използваща само традиционен HDD без Intel Optane Memory модул). А при някои приложения зареждането може да е още по-бързо – например с Intel Optane Memory програмата Microsoft Outlook се зарежда 6 пъти по-бързо, браузърът Chrome – около 5 пъти по-бързо, а игрите – с 67% по-бързо, твърдят от Intel.

Всичко това обаче върви и с няколко уточнения по отношение на използването на новите Intel Optane Memory модули. За най-пълно разкриване на възможностите им е добре да се използва най-актуалната хардуерна платформа на Intel и възможно най-нова ОС на Microsoft. Всъщност кеширане с Optane Memory засега се поддържа само от 64-битовото издание на ОС Windows 10 и то само частично, ако операционната система не е придружена и от съответния хардуер. Пълна поддръжка на всички функции на Optane Memory е реализирана в чипсетите на Intel от Серия 200, предназначени за използване с процесори Kaby Lake.

Е, ако след всичко това все още имате желание да си купите от новите Intel Optane Memory ще можете да го направите от 24 април нататък, когато ще започнат продажбите на двете 16 и 32 GB версии предлагани на цени съответно $44 и $77 (в САЩ).

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.