AMD готви мощен Ryzen конкурент и на Intel HEDT процесорите?

В технологичната кухня на AMD се подготвя 16-ядрен CPU чип Ryzen с работни честоти 2,4/2,8 GHz при TDP от 150W, твърдят поредица слухове и утечки в Мрежата. Според наличната информация, той ще бъде обявен заедно с нов чипсет през юни.

Първата вълна от новите процесори Ryzen на AMD е вече на пазара, а първите независими тестове доказаха недвусмислено нейния обещаващ потенциал за конкуренция с доскоро безапелационно доминиращите CPU решения на Intel. Но въпросът дали AMD ще може да конкурира адекватно своя архи-съперник и в т.нар. HEDT (high-end desktop) сегмент все още остава открит. Негов отговор обаче смятат, че са открили някои от пишещите в специализирания китайски форум ChipHell, според които „червените“ скоро ще представят именно такова Ryzen решение. Според техните твърдения, става въпрос за истинско CPU чудовище с 16 ядра, способен да обработва до 32 потока инструкции едновременно.

И, което е особено интересно, ако тези данни се окажат верни, въпросният HEDT процесор ще работи не с AM4 чипсет, а със SP3r2. Според наличната информация, SP3r2 е леко опростена версия на процесорния цокъл SP3, предназначен за сървърните чипове от ново поколение с кодово име Naples.

 Съобщава се също, че този нов високопроизводителен процесор ще съдържа 4-канален контролер за оперативна памет, който би трябвало да го въведе в директна конкуренция с чиповете на Intel от HEDT сегмента и по отношение на пропускателната способност на паметта. 

Важно е да се отбележи, че SP3r2 е цокъл от тип LGA. Т.е. както е при чиповете на Intel, на самия процесор са сложени само медните контакти, а всички изводи са изнесени на дънната платка – конструкция, която в AMD никога досега не са използвали за потребителски CPU модели. Информационният източник споменава също и нов чипсет X399, предназначен специално за новия HEDT процесор в изпълнение за цокъл SP3r2.  

Според наличната информация и двата продукта – процесор и чипсет – ще бъдат анонсиран през юни, но по-точни дати за дебютната дата и старта на продажбите засега няма. Затова пък са известни някои основните технически параметри на този CPU чип, което също не е маловажно. Според данните, публикувани в онлайн ресурса Canard PC Hardware, процесорът ще работи на честоти 2,4/2,8 GHz и ще се вписва в топлинния пакет от 150W, в който работят и процесорите Intel LGA 2011.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.