Практика: AMD Ryzen работи коректно както с Windows 10, така и под Windows 7

Слухове от последните дни в Мрежата загатваха за някакви притеснителни проблеми със SMT поддръжката на Ryzen под Windows 10, но официалните проверки не потвърждават наличието на такива. За сметка на това вече има и множество доказателства, че новите процесори на AMD си работят съвсем коректно както с „десетката“, така и под Windows 7.

Вече знаем, че процесорите Ryzen официално няма да поддържат работа с Windows 7. Не че може да се очаква нещо друго, предвид факта, че Intel също не поддържа платформата в новите си CPU чипове, както и това, че дори Microsoft постепенно се ориентира към край на поддръжката за тази операционна система. Думата „официално“ обаче е доста общо определение, което не е особено информативно. Затова е важно да поясним, че терминът обикновено се отнася до пускането на драйверни актуализации и/или ъпдейти за сигурността. Всъщност няма нещо, което да ви забранява да инсталирате и използвате каквато си искате операционна система на компютъра с новичкия Ryzen и най-вероятно няма да имате никакви проблеми с това.

Въпреки това обаче през последните няколко дни в Мрежата усилено се носят слухове, че проблеми със съвместимостта между Ryzen и Windows все пак има, и то дори с Windows 10. И по-точно, някои потребители смятат, че „десетката“ едва ли не не е готова да приеме новите 8-ядрени процесори AMD Ryzen с поддръжка на технологията SMT, която е аналог на Intel Hyper-Threading.


Практика: AMD Ryzen работи коректно както с Windows 10, така и под Windows 7

© PCWorld България, pcworld

Припомняме, че същността на SMT решението е в използването на обикновено престояващите блокове на централния процесор за обслужване на втория поток инструкции: например, ако целочислената част е заета с изпълнението на някакви задачи, а блокът за изчисления с плаваща запетая бездейства, логичнйо е именно той да бъде натоварен с потока, изискващ изпълнението на нещо друго. Т.е. логическите SMT ядра в никакъв случай не могат да се смятат за „физически“ или да се казва, че процесорът практически има двойно повече ядра. Но това означава и също, че евентуално некоректно разпределение на потоците в процесор със SMT поддръжка може да доведе до сериозен спад на производителността и дори, на теория, до срив на цялата система.

Казано по-просто, не бива да се използват като физически ресурси, които не съществуват като такива. Но именно за такова хипотетично некоректно поведение на Ryzen съобщават различно онлайн източници, като цитират потвърждение под формата на скрийншот от бенчмарка Cinebench R15, където в графата с резултата процесорът се указва като „ 16С/16T“, т.е. като пълноценен 16-ядрен чип без поддръжка на SMT (макар че в случая става въпрос за работа под Windows 7).


Практика: AMD Ryzen работи коректно както с Windows 10, така и под Windows 7

© PCWorld България, pcworld

Ето го прословутият скрийншот, загатващ за некоректна работа на Ryzen под Windows 10. Обърнете внимание обаче на операционната система.

Това, разбира се, не отговаря на действителното положение на нещата: CPU-Z и другите системни инструменти от този тип си разпознават Ryzen коректно и SMT се държи така, както подобава или добавяйки производителност при нужда, или отнемайки от нея, когато трябва.

Същото твърдят и от компанията AMD, която публикува в своя блог официално изявление за това, че съобщенията за некоректна работа на SMT в Ryzen са били проверени и проверката не ги е потвърдила. Компанията е уверена, че потоковият планьор на Windows 10 разпознава коректно корректно Ryzen и оперира правилно с натоварването на физическите и логическите ядра на новите процесори.

Междувременно в Мрежата вече наизлязоха и резултатите от много тестове, които потвърждават, че новите AMD Ryzen процесори си работят съвсем нормално и под Windows 7, а разликите в производителността в сравнение с Windows 10 инсталациите са съвсем малки. Ето две видео-доказателства:

 

 

Наистина, случвали се се и проблеми, както отбелязват колегите от специализираното издание AnandTech, но за тях си има и решения. Наличието на известни първоначални проблеми в съчетаването на новоизлезлите процесори със съществуващите операционни системи обаче нито е изключение, нито е характерно само за AMD Ryzen.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.