ZEN при сървърите: какво ще донесат новите сървърни чипове AMD Naples?

С идването на новите ZEN-базирани сървърни процесори от следващо поколение AMD Naples, очаквани през второто тримесечие, на сървърния пазар най-накрая ще се появи избор от повече от един вариант за сървърен процесор. И това вече радва производителите на сървъри, а вероятно - и техните потенциални клиенти

2017-а изглежда ще бъде годината на AMD. След като компанията вече отбелязва успешно завръщане на пазара на производителни потребителски процесори с Ryzen и обещава скоро да направи подобен пробив и на графичния пазар с новата си Vega графика, сега чуваме и първия официален анонс, който касае новото поколение сървърни процесори AMD Naples.

Преди да стигнем до тях обаче, може би не е зле да припомним, че положението на AMD на сървърния пазар и този на суперкомпютрите не винаги в било така скромно, както сега: преди няколко години успешната архитектура на процесорите Opteron, която опростяваше създаването на многопроцесорни системи, позволи на компанията да „отхапе“ доста голямо парче от тази вкусна във всички отношения „торта“. За съжаление, с времето компанията започна да губи позиции, както, межу другото, се случваше и в потребителския сегмент. Наистина, през 2012 г. в арсенала на AMD се появиха 16-ядрените процесори Opteron 6300 и, макар че те бяха базирани на не най-ефективната архитектура Piledriver и използваха 32-нанометров процес, тези решения все пак бяха повече, отколкото можеше да предложи Intel през това време. Но „златният век“ на AMD в сървърния сегмент вече беше в миналото: архитектурата FX не можеше да се състезава на равна нога с най-новите архитектури на Intel, особено като се има предвид, че не се отличаваше с особена скромност по отношение на енергопотреблението и топлоотделянето.

 


ZEN при сървърите: какво ще донесат новите сървърни чипове AMD Naples?

© PCWorld България, pcworld

Системна платка с два 32-ядрени процесора AMD Naples

Затова не е чудно, че работейки над своята нова микроархитектура, която днес познаваме като ZEN, в AMD сигурно са мислели и за достойно завръщане в сегмента на сървърите и суперкомпютрите. Именно поради тази причина ZEN е замислена изначално като модулна и лесно мащабируема архитектура. И всъщност още дълго преди анонса на настолните процесори Ryzen компанията вече можеше да демонстрира работен образец на чип Naples (това е кодовото име на новите сървърни процесори на AMD) в състава на двупроцесорна система с общо 64 изчислителни ядра, способни да изпълняват едновременно 128 потока инструкции. Тогава тестовете не бяха особено обнадеждаващи, но все пак ставаше въпрос за много ранен прототип, чиято производителност и потенциал компанията вероятно дори не е искала да показва преждевременно.


ZEN при сървърите: какво ще донесат новите сървърни чипове AMD Naples?

© PCWorld България, pcworld

Но, чисто технически, платформата Naples изглежда отлично: за разлика от Ryzen, всеки процесор Naples може да осигури на разположение на системата до 64 линии PCI Express 3.0 и до четири интерфейса NVMe (16 линии PCIe общо). Няма проблеми ис мрежовата част: Naples поддържа InfiniBand EDR (25 Gbit/s на линк, 290 Gbit/s максимално), което позволява лесно да се създават сървъри с голямо количество изчислителни възли.


ZEN при сървърите: какво ще донесат новите сървърни чипове AMD Naples?

© PCWorld България, pcworld

Варианти за рендер-серверни конфигурации на базата на Naples

И ето, че на 7 март AMD направи първата официална крачка към това завръщане на сървърния пазар, публикувайки своя анонс на процесорите Naples. Наистина, както и при първото представяне на Ryzen, става въпрос за „хартиен“ анонс – първите пазарни доставки на сървърни процесори Naples се очакват през второто тримесечие, а масова достъпност се очаква през втората половина на годината.

Във всеки случай, от компанията-разработчик ни уверяват, че Naples има редица преимущества пред Xeon (не че очакваме да кажат нещо друго). Според официалната информация, решенията на AMD изпреварват аналогичните по клас конкурентни предложения с 45% по брой процесорни ядра, с 60% по входно изходна мощност (I/O, очеивдно се има предвид броят на PCIe линиите), както и със 122% по отношение на пропускателната способност на подсистемата на паметта (Naples има 8-канален контролер за паметта).


ZEN при сървърите: какво ще донесат новите сървърни чипове AMD Naples?

© PCWorld България, pcworld

Базовият дизайн на новата платформа вече е готов – той предполага инсталиране на два 32-ядрени процесора, до 32 модула DDR4 DIMM в 16 канала с общ обем 4 TB. Сепциализации за добавяне на още сокети няма, тъй като степента на интеграция на Naples е много висока и обшият брой PCI Express 3.0 линии достига 128 дори в скромния двупроцесорен вариант. Помежду си процесорите общуват посредством високоскоростната шина AMD Infinity Fabric.

Екосистемата Naples ще разчита на цокъла SP3 от тип LGA – за разлика от Ryzen, в с сървърния сегмент AMD явно е решила да не се отказва от LGA системите. Като цяло, този ход на компанията е логичен и очакван, тъй като специализираните процесори, като SPARC, заемат тясна ниша, а фактически монополното положение позволява на Intel да си играе с цените на сървърните Xeon-и както си иска. Цените на някои екземпляри достигат близо $9000 (Xeon E7-8894 v4, 24С/48T, 2,4 GHz, 60 MB L3) при това само за процесор, а AMD скоро ще има масов чип с голям брой ядра и изпълняеми потоци. Нищо чудно, че реакциите на анонса на AMD Naples от страна на производителите на сървъри и системи от клас HPC са доста положителни.

В края на краищата, важното е, че на сървърния пазар най-накрая ще се появи избор от повече от един вариант за сървърен процесор, a освен това през следващите няколко години AMD планира да развива и усъвършенства своята архитектура ZEN. Дори тя да има някакви скрити недостатъци в сравнение с решенията нa Intel, няма никакво съмнение в това, че разработчиците ще направят всичко възможно да ги отстранят в следващите нейни итерации.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.