Два нови световни рекорда на сметката на AMD Ryzen 7-1800X

Новите десктоп процесори AMD Ryzen 7-1800X подобриха най-добрите до момента резултати в две дисциплини: в многопоточния Cinebench R15 тест и за максимална честота при овърклок.

Новите процесори Ryzen на AMD са официално на пазара само от броени дни (от 2-ри март), но ентусиастите вече ги налазиха и подложиха на всевъзможни изпитания. Такива направи и нашият хардуерен редактор, за чиито открития можете да прочетете в съответната подробна публикация, но той все пак се отнесе към своя тестов екземпляр внимателно, докато други подхождат по-безмилостно и, естествено, успяват да постигнат и някои рекорди. Казано по-точно, новият процесорен флагман на AMD в лицето на Ryzen 7-1800X  подобрява досегашните постижения в две дисциплини: в многопоточния Cinebench R15 тест и за максимална честота при овърклок.


Първият рекорд е направен от шведския ентусиаст с псевдоним Elmor, който клокнал своя AMD Ryzen 7-1800X образец до честота от 5,36 GHz. При активирани всички 8 ядра и 16 потока процесорът демонстрирал резултат от 2454 бала в многопоточния тест Cinebench R15. Този резултат е с 9 точки повече от рекорда на предишния първенец в лицето на чип Intel Core i7-5960X, овърклокнат до честота 6 GHz.  


Два  нови световни рекорда на сметката на AMD Ryzen 7-1800X

© PCWorld България, pcworld


Разбира се, сама по себе си тази минимална преднина е в рамките на статистическата грешка, но всъщност не бива да бъде пренебрегвана, защото процесорът на AMD не само е работил на по-ниска честота, но е използвал и двуканална памет, вместо 4-канална в случая с чипа на Intel. Иначе броят на ядрата и потоците при двата чипа е еднакъв.

Друг РС ентусиаст с псевдоним Der8auer пък е успял да овърклокне своя процесор AMD Ryzen 7-1800X до рекордната (до този момент) стойност от 5,8 GHz (5802,93 MHz). Става въпрос за рекорд изключително за 8-ядрените чипове Ryzen. За постигането на този резултат работното напрежение на захранването е увеличено до 1,97 V, базовата честота е настроена на стойност 130,4 MHz, а множителя – на 44,5. Както може да се предположи, процесорът е бил охлаждан с течен азот.

AMD Ryzen 7-1800X OC record

По време на изпитанието всички изчислителни ядра са останали функционални. Рекордът е бил установен на дънна платка ASUS Crosshair VI Hero, екипирана с 16 GB оперативна памет DDR4 CL11, работеща на честота 2400 MHz.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.