Intel след Закона на Муур – надеждите са при информационните центрове

Data Center приложенията ще са с предимство в бъдещите стратегически планове на Intel. Именно за тях, а не за компютрите, компанията ще използва първо новите си технологии за производство на чипове.

Всички знаем, че Законът на Муур няма да е валиден вечно, въпреки, че производителите на компютърни чипове досега успяваха да го спазват някак си. Знаят го и в компанията  Intel, за която този закон е почти светиня.  И точно затова тм готвят промени. Всъщност някои от тях вече бяха направени с ревизирането на прословутата „тик-так“ стратегия, но ще има и още.  Например, ако в цялата си история досега корпорацията е акцентирала най-вече върху производството на микропроцесори за компютри, сега  в Intel прогнозират, че със забавянето на световния РC пазар след около 5 години този бизнес ще носи на фирмата най-малко приходи. 

Това стана ясно по време на фирмена презентация на мероприятието Intel  Investors Day миналата седмица, според която през 2016 г. „общият достъпен пазар“ (Total addressable market, ТAM) за фирмените РС процесори би могъл да донесе $30 млрд, в сравнение с $65 млрд. от чиповете за информационни центрове. При това терминът „достъпен пазар“ означава, че за постигането на споменатите показатели Intel трябва да владее изцяло съответните сегменти, а това, разбира се, няма как да стане.

По-важното обаче е, че пазараната ситуация, кара компанията да се ориентира към нови пазарни сегменти. Кои са те може да се види от следния слайд:


Intel след Закона на Муур – надеждите са при информационните центрове

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда, приоритетът е поставен на сървърните процесори и технологии за информационни центрове, енергонезависимата памет, както и върху модемите за мобилни устройства. Този нов вектор за развитие на Intel вече се отразява и в промени на приоритетите за производство. По-рано при появата на нови технологии те бяха внедрявани най-напред на линиите з апроизводство на процесори за РС, но сега, според Даян Брайант (Diane Bryant), вицепрезидент и генерален директор на подразделението Intel Data Center Group, те ще са резервирани за линията Xeon и другите процесори за информационни центрове.


Intel след Закона на Муур – надеждите са при информационните центрове

© PCWorld България, pcworld

Това означава, че преходът на 10-нанометров, а също и на 7 nm технологичен процес ще започне със сървърните чипове, докато осмото поколение на Intel процесорите за PC ще продължи да използва 14-нанометровия процес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.