15% повече бързина обещава Intel за чиповете Core от 8-о поколение

Следващото семейство процесори ще бъде представено от изделия с кодово име Coffee Lake, които ще се произвеждат с използване на сегашния 14-нанометров процес. Сред процесорите Core от осмо поколение обаче ще има и решения от гамата Cannonlake, за които Intel смята да прилага по-модернaта 10nm технология.

Едва що посрещнахме настолните процесори от 7-о поколение на Intel и вече гледаме към следващото. Но и няма как да е иначе, когато Intel “дразни” с нови данни за въпросното поколение процесори. Казано по-конкретно гигантът публикува презентационен слайд, от който става ясно, че поне някои от процесорите Core от осмо поколение ще бъдат произвеждани по същия производствен процес. Който се използва и в момента.

Може би тук е мястото да припомним, че Intel използва 14 nm технологията на производство още от пускането на чиповете си с кодово име Broadwell - Core от пето поколение. Същият процес се използва и за производството на Skylake процесорите. В момента по 14-нанометров процес се създават и най-модерните CPU изделия на Intel от фамилията Kaby Lake.

Но да се върнем на слайда на Intel. Според него, в семейството Core от 8-о поколение по 14-нанометрова технология ще се правят високопроизводителните решения – тези от линията Core i7. Въпросните чипове, които фигурират под названието Coffee Lake, ще осигуряват 15-процентов прираст на производителност (съгласно бенчмарка SysMark) в сравнение с аналогичните сегашни модели.


15% повече бързина обещава Intel за чиповете Core от 8-о поколение

© PCWorld България, pcworld

Кога ще ги видим на пазара? Според същата порция информация, те ще бъдат представени през втората половина на годината.

Процесорите Core от осмо поколение обаче ще включва и процесори Cannonlake, за които вече е предвиден 10-нанометров технологичен процес. Първоначално чиповете Cannonlake ще бъдат позиционирани като платформи за компютри със свръхниско енергопотребление.

По-рано изпълнителният директор на Intel Брайън Крзанич (Brian Krzanich) беше казал, че доставките на процесорите Cannonlake в ограничени количества по план трябва да започнат още към края на 2017 г. През 2018-а обаче обемът на производството им ще се уеличи.


15% повече бързина обещава Intel за чиповете Core от 8-о поколение

© PCWorld България, pcworld

Междувременно през тази година Intel планира да пусне и опитна линия за производство на 7-нанометрови микропроцесори. При този тест вероятно ще бъдат определени и сроковете за пазарна поява на базираните на този процес CPU изделия.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.