Прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео

Някои от присъствалите на CES 2017 журналисти са успели да надзърнат под капака на РС системата с демонстрационния прототип на Vega 10 видеокарта, който AMD използва при представянето на новата си графична архитектура. Благодарение на тях ние също можем да видим нагледния материал.

Както вече ви информирахме своевременно, на изложението CES 2017 компанията AMD разкри редица подробности за своите нови видеокарти, базирани на архитектурата с кодово име Vega. По време на този анонс компанията демонстрира и РС система с неназована видеокарта от серията Vega 10, на която беше възложена нелеката задача да осигури кадрова честота от 60 к/с в шутъра DOOM при Ultra графични настройки. Присъстващите на изложението журналисти отбелязват, че опитният образец на Vega 10 наистина не е падал под тази стойност, а водещият на популярния технологичен YouTube-канал LinusTechTips Линус Себастиан (Linus Gabriel Sebastian) дори е успял да надзърне под капака на тази РС конфигурация с Vega 10.

Благодарение на този колега можем да видим и въпросния прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео. Става въпрос за двуслотов видео ускорител с дължина от 26–27 см, който обаче, за съжаление, е бил облепен с изолирбанд, за да не могат “папараците” да видят преждевременно конфигурацията на захранващата система.

Вижда се, че осветеното лого на Radeon в центъра на охладителя е същото като на Radeon RX 480. Самият кулър би трябвало да е по-ефективен, отколкото при Polaris 10, тъй като, както се говори, потоковите процесори във Vega 10, ще са почти двойно повече.


Прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео

© PCWorld България, pcworld

USB 3.0 Type-B портът на Т-образния страничен блок на платката, по думите на шефа на Radeon Technologies Group Раджа Кодури (Raja Koduri), е сложен, за да обслужва лабораторните тестове на устройството, предавайки мониторингови данни, на базата на които се правят изводи за стабилността на захранването, енергопотреблението на GPU чипа и т.н. Т.е. в комерсиалните версии на Vega 10 порт USB 3.0 Type-B няма да има. 


Прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео

© PCWorld България, pcworld

Става ясно също, че тестовата РС система е съдържала дънна платка с кодово обозначение Golemit (AM4?), както и охладител с най-малко три медни топлинни тръби, два модула оперативна памет, SSD-устройство за съхранение, и, разбира се, захранващ блок. …и горе-долу, това е всичко, което научаваме от снимките и видеото.

Появата на Vega 10 видеокартите и досега остава без конкретна дата, ако не смятаме това, че от Radeon Technologies Group обещават да пуснат новите си изделия през първата половина на годината. Изглежда тази дата ще зависи от търсенето на другите 28- и 14-нанометрови модели Radeon, както и от сроковете за дебюта на видеокартата GeForce GTX 1080 Ti. От Radeon Technologies Group обещават да пуснат новите си видеокарти през първата половина на годината. 


Прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео

© PCWorld България, pcworld

Засега се знае, че Vega 10 ще разполага с арсенал от Vega 64 CU блока (по предварителни данни – 4096 потокови процесора) и 16GB буферна памет от тип HBM2. През второто полугодие “червените” планират да представят и двучипово решение на базата на GPU Vega 10, което най-вероятно ще замени Radeon Pro Duo.


Прототип на AMD Vega 10 видеокарта от ново поколение на снимки и видео

© PCWorld България, pcworld

През втората половина на 2018-а пък трябва да се появи ускорител със 7-нанометров графичен чип Vega 20 с 64 CU блока и 16–32GB HBM2 памет. Този видео адаптер ще поддържа  PCI Express 4.0 и xGMI технология (аналог на NVLink).

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.