Настолните Intel Kaby Lake CPU - официалните цени и характеристики

Очакваният от РС потребителите анонс на десктоп процесорите Intel Core от 7-о поколение се състоя в навечерието на изложението CES 2017. Как изглежда първата вълна от тези CPU чипове от гледна точка на официалните спецификации и цени можете да разберете в следващите редове.

Както всички знаем, първата фаза от поетапното представяне на процесорите на Intel от фамилията Kaby Lake се състоя през лятото на миналата година.  Тогава процесорният гигант представи две разновидности на чиповете си от ново поколение, Kaby Lake-Y и Kaby Lake-U, представляващи новата фаза на оптимизация в обновения тристепенен модел на архитектурните обновления. И както сигурно си спомняте, в сериите Kaby Lake-Y и Kaby Lake-U влизат двуядрените енергоефективни модели предназначени за таблети, ултрабук машини, хибридни устройства, бюджетни лаптопи и т.н. РС ентусиастите трябваше да почакат още няколко месеца, но ето, че и тяхното търпение беше възнаградено – Intel уважи и тях, представяйки вече и по-производителните представители на семейството Kaby Lake: моделите от серията Kaby Lake-H, предназначени за сегмента на високопроизводителните ноутбуци и мобилни работни станции, и линията Kaby Lake-S за традиционни настолни РС системи.

Естествено, може да се очаква, че производителността на новите десктоп процесори Kaby Lake е по-висока в сравнение с чиповете от предишното поколение, базирани на микроархитектурата Skylake. Колко точно по-висока е тази производителност е вече друг въпрос, на който може да бъде отговорено само след независими сравнителни тестове. На съществен прираст по отношение на бързодействието обаче  едва ли може да се разчита, като се има предвид, че ядрото Kaby Lake е просто обновена версия на Skylake. Това беше потвърдено и от първите тестове на инженерни Kaby Lake образци, които вече могат да се видят в Мрежата. Самата Intel също предпочита да сравнява Kaby Lake с по-старите Haswell чипове от четвърто поколение, което също е показателно.


Настолните Intel Kaby Lake CPU -  официалните цени и характеристики

© PCWorld България, pcworld

Но стига теория, нека видим какво всъщност ще получи десктоп РС сегмента този път.

Intel Kaby Lake-S desktop processors


Intel Kaby Lake-S desktop processors


Intel Kaby Lake-S desktop processors

Към предимствата на новите чипове може да се отнесе фактът, че те идват с обновена системна логика в лицето на чипсетите от Серия 200, осигуряващи поддръжка на 24 линии PCI Express 3.0 и 10 порта USB 3.0, както и подобрен честотен потенциал.

Колкото до основните характеристики на новите настолни процесори от Kaby Lake фамилията, за по-удобно възприемане ги обобщихме в следната таблица:


Настолните Intel Kaby Lake CPU -  официалните цени и характеристики

© PCWorld България, pcworld

Има и нови процесори от линията Pentium, които са получили поддръжка за технологията Hyper-Threading. Това означава, че с две физически ядра те могат да изпълняват по четири потока инструкции едновременно. Като се има предвид по-ниската цена и характеристиките на моделите Core i3 чиповете Pentium от ново поколение сигурно ще се сторят доста интересни за по-бюджетно ориентираните РС потребители. Засега Intel е готова да предложи пет десктоп процесора Pentium от фамилията Kaby Lake:


Настолните Intel Kaby Lake CPU -  официалните цени и характеристики

© PCWorld България, pcworld

Остана да обобщим и характеристиките на новите високопроизводителни ноутбук Kaby Lake процесори, така че ето ги и тях:


Настолните Intel Kaby Lake CPU -  официалните цени и характеристики

© PCWorld България, pcworld

Кога ще видим всичко това на пазара? Едва ли ще чакаме дълго. Според официалната информация от сайта на Intel, новопредставените Kaby Lake чипове би трябвало да са на пазара до края на първото тримесечие. На CES 2017 обаче много РС производители вече представят базирани на тях системи, които сигурно ще бъдат по магазините още в следващите дни или седмици.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.