Какво да очакваме от Raven Ridge - новото Zen поколение AMD APU?

Първите процесори AMD Zen за настолната платформа AM4 ще съдържат до осем x86-64 ядра и няма да имат вграден графичен блок, но в момента компанията усилено работи и над наследниците на днешните APU FM2 чипове. А ето, че за тях в Мрежата се появиха и нови детайли, така че вижте какво можем да очакваме от Raven Ridge решенията, които се очакват през втората половина на 2017-а.

Тези дни почитателите на AMD (пък и не само техните) ссигурно вече очакват с нетърпение анонса и пазарния дебют на настолните процесори Ryzen (Summit Ridge), базирани на 14-наанометровата микроархитектура от следващо поколение Zen. По-старшите 4-, 6- и 8-ядрени CPU чипове от тази серия на AMD обаче ще делят един общ цокъл (АМ4) и с относително скромните APU модели Bristol Ridge, включващи изчислителна секция с 2-4 ядра Excavator, двуканален контролер за DDR4 памет и GPU модул с 384–512 потокови процесора на базата на фирмената архитектура GCN за Radeon графика от трето поколение.

Така изглежда „гол“ процесорен кристал на AMD за AM4 цокъл (Bristol Ridge или Summit Ridge)

В крайна сметка тези Bristol Ridge чипове за AM4 ще бъдат заменени от новите хибридни процесори от фамилията Zen с графика Polaris и кодовото наименование Raven Ridge, но това ще се случи чак през втората половина на 2017-а, така че за тях до мо-мента не се знае кой знае колко, ако не смятаме някои предварителни характеристики. Френското печатно специализирано издание Canard PC обаче разкрива още редица важни, неспоменавани досега подробности за Raven Ridge.


Какво да очакваме от Raven Ridge  - новото  Zen поколение AMD APU?

© PCWorld България, pcworld

Заради нуждата на един кристал да се поберат и CPU, и GPU блоковете, осигурявайки им възможно най-висока производителност в съчетание с умерен TDP рейтинг, инженреите на AMD са пожертвали много от елементите, присъстващи в CPU чиповете Summit Ridge. Съобщава се например, че обемът на кеш паметта ще бъде ограничен до 4MВ вместо 8-те мегабайта при Ryzen, а броят на интегрираните в процесора линии PCI Express 3.0 ще бъде сведен до осем.  От друга страна, Raven Ridge чиповете ще получат чевръсти x86-64 ядра с поддръжка на многопоточност и 704 шейдърни блока GCN от 4-то поколение (Polaris) или 5-то поколение (Vega).


Какво да очакваме от Raven Ridge  - новото  Zen поколение AMD APU?

© PCWorld България, pcworld

Задачата максимум за графиката на Raven Ridge е да се постигне нивото на производителност на видеокартите Radeon RX 460 (Polaris 11)

Според данните на Canard PC, „чистата“ производителност на iGPU модула на старшия 4-ядрен модел  Raven Ridge APU ще бъде около 2 TeraFLOPS. Вграденият графичен модул ще работи на честота от около 1,2 GHz, а алгортимите за хардуерно ускоряване на декодирането на видео формати VP9, H.264 и H.265 (Main 10) ще позволи на бъдещите собственици на Raven Ridge да гледат спокойно 4K/60 fps видео без голямо натоварване на x86-64 ядрата на APU чипа. Поддръжката на технологията Wireless Display пък ще даде възможност за безжично предаване на изображението на до два  Full HD (1920 × 1080) монитора одновременно. Очаква се „топлинният пакет“ на  първите настолни APU Zen процесори да не надхвърля 95W, а при някои модели TDP спецификацията няма да е по-висока дори от 35W – така както е при хибридните процесори  Bristol Ridge с обозначение E.

Звучи интересно, жалко, че ще трябва да чакаме повече от половин година, за да видим всичко това в действие.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.