Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

Отличните спецификации и удобството на добре обмисления дизайн са достатъчни за слагането на BenQ ZOWIE XL2540 в топ листата за избор на геймърски монитор, но високата честота на опресняване от 240Hz, специфичните му e-sport екстри и относително достъпната му цена не оставят кой знае колко конкуренция в този сегмент.

Няма милост в света на електронните спортове – както във всеки спорт и там победителят е само един. Останалите се победени. Естествено, никой не иска да попада в тази втора група. И, както в много други спортове, това, което определя къде ще попадне състезателят,  нерядко зависи както от подготовката на играча, така и от добрата … не, от отличната екипировка. Затова, с нарастващата популярност на e-sport състезанията, компаниите, предлагащи периферни устройства и всевъзможна РС техника също започнаха да се състезават – с предлагането на ултра-модерно геймърско оборудване и продукти, всеки от които предназначен само за едно – да даде на геймърите онова минимално предимство, което определя разликата между живота и смъртта във виртуалните битки.

Така се ражда и e-sport мониторът ZOWIE XL2540, който беше представен за първи път в края на ноември по време на дигиталния фестивал DreamHack. Този 24,5-инчов модел е и един от най-новите продукти на геймърската марка, която беше придобита неотдавна от добре познатия производител на дисплеи BenQ. И в случая комбинацията от експертни познания и опит на двете компании е създала нещо, което би трябвало да предлага най-добрите характеристики за гейминг на пазара към днешна дата. Една от най-впечатляващите от тях без съмнение в честотата на опресняване от 240Hz, с каквато могат да се похвалят още съвсем малко монитори на пазара. Всъщност само още два. Именно този монитор ще разгледаме малко по-подробно в следващите редове, като започнем с основното.

Технически спецификации на BenQ ZOWIE XL2540 

Диагонал на екрана:                             24,5 инча (62,2 см)
Резолюция:                                          1080p (1920 x 1080 пиксела)
Съотношение на страните:                 16:9

Панел:                                                  Twisted Nematic Film (TN)

Честота на опресняване:                    240Hz
Wреме за отговор (Gray to Gray):       1 ms

Контрастно съотношение:                  1000:1 / 12000000:1 (dynamic)
Яркост:                                                  400 cd/m²
Вградени говорители:                           Няма
Интерфейси:                                         DVI-DL, HDMI x 2, DisplayPort, жакове за микрофон и слушалки

Енергоконсумация:                              55 W( Energy Star qualified)

VESA съвместимост:                           Да (100×100)

Стенд:                                                  настройка на височина (в рамките на 14 см.), наклон (-5°/+20°) и странично завъртане (45°/45°)


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld


Дизайн и характеристики

Корпусът на монитора BenQ ZOWIE XL2540 е изпълнен в матово черно, неотразяващо светлината покритие, което му придава дискретен, но и донякъде “секси: вид. Във всеки случай, хубавото е, че дизайнерите са помислили за решенията, които да спестят на привикналите с приглушена светлина геймърски очи дразнещи отблясъци. Дори стойката на монитора е направена така, че ръбовете и да не отразяват светлината от екрана в очите на играещия, така че да го разсейват.Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld

Предвидени са общо пет OSD бутона за управление на параметрите, които са рапзоложени до Power бутона – в долната дясна част на екрана. Донякъде необичаен елемент са подвижните “щитове”, които могат да се монтират от двете страни на екрана, за да намаляват страничните отблясъци или да предотвратяват “скрийнчийтинга” по време на състезателни сесии. Те са още една характеристика, която, според BenQ ZOWIE, има за цел да помогне на геймъра да се съсредоточи максимално върху играта. По време на e-sport състезания това едва ли ще е излишно.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld

Една от характеристиките, която със сигурност също ще допадне на потребителите на XL2540 е уникалният стенд. Най-хубавото при него е възможността за настройване на положението на екрана буквално с един пръст. Дисплеят може да се движи по височина в рамките на около 14 сантиметра от край до край, а накланянето и извиването му встрани също става много лесно, давайки възможност на потребителя да си го нагласи за най-добра видимост. За да улеснят допълнително процеса, дизайнерите на компанията са сложили червени хоризонтални линии отстрани, така че човек лесно да намира предпочитаното положение. Вертикалният стълб на стенда има кръгъл отвор в долната част, който улеснява кабелния мениджмънт и, разбира се, подобрява външния вид на геймърската станция.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld

Продължава на следващата страница


Няма какво да се желае и от интерфейсния набор на XL2540, който предлага отлични възможности за връзка – на разположение са два HDMI порта, един DisplayPort 1.2 и един DVI-DL конектор плюс жакове за микрофон и слушалки. Предвидени са също четири USB порта, два от които са разположени отляво на корпуса заедно с аудио портовете.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld

Пак там откриваме още един дребен, но полезен детайл – скриваща се в корпуса закачалка за слушалки. Другите портове са сложени в задната част на корпуса, така че да е по-удобно включените в тях кабели да бъдат прекарани през дупката в колоната на стенда, така че да не пречат, като се мотаят наоколо.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld

Накрая, но не на последно място, мониторът BenQ ZOWIE XL2540 идва с един уникален аксесоар –  подобно на шайба устройство за дистанционно управление. В BenQ наричат това приспособление S Switch, а целта му е да осигури по-лесен достъп до настройките на монитора. Посредством това устройство геймърите имат възможност да превключват между предварително съхранени модове, да навигират по-лесно в OSD менюто или да избират входните опции за сигнала. S Switch устройството е снабдено с един scroll бутон, back бутон, бутон за избор на input опциите и 3 бутона за избор на предварително съхранени профили. В самата основа на монитора е предвидено гнездо за S Switch аксесоара, така че той да може да се поставя удобно там.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld


Визуално представяне

Както беше споменато по-горе, настройките на картината могат да се правят от петте OSD бутона, разположени в долната дясна част на корпуса до бутона за включване и изключване. Както е с всеки модерен монитор, поиграването с настройките е силно препоръчително – особено, ако имате специфични предпочитания по отношение на яркост, контраст и т.н. параметри, които сигурно ще зависят и от обстановката.  Иначе мониторът дава възможност за ползване на някои от характерните за цялата BenQ ZOWIE XL серия гейм сетинги като например Blur Reduction, Color Vibrance, Low Bluelight Filter и, разбира се, Black Equalizer функцията. Менюто Picture пък дава достъп до различни режими на картината в зависимост от жанра: два за FPS, един за RTS, три custom набора, настройки за филми и default набор. Именно от това меню се настройват и стандартните параметри като контраст и яркост. След като нагласите всичко според предпочитанията си, имате възможност да запаметите до три профила и да ги достъпвате “в движение” чрез трите бутона на S Switch дистанционното.

Панелът на BenQ ZOWIE XL2540 е от тип Twisted Nematic Film (TN) и върви с всичките предимства (напр. ниска цена и кратко време за отговор на пикселите) и недостатъци (не особено добри зрителни ъгли и цветопредаване) на тази технология. Това, което заслужава внимание обаче, е честотата на опресняване на екрана, която, както вече стана ясно, е 240Hz. В момента на пазара има само два модела монитори с такава refresh rate стойност - Asus PG258Q и AOC AGON AG251FZ.. Този параметър обаче сигурно ще е доста важен за e-sport състезателите, тъй като обещава консистентно представяне и гладък гейминг дори в най-интензивните екшън сражения. 

BenQ ZOWIE XL2540 e-sport gaming monitor

Наистина въпросната характеристика сигурно има съществена заслуга при формирането на цената, но, както всички знаем, това съображение рядко е сред приоритетите на заклетите геймъри. И без това, за да се възползвате максимално от нея, трябва да имате солидна РС система и могъщ графичен ускорител.

Това, което донякъде изненадва при този монитор е, че въпреки неговото геймърско “родословие” той не предлага поддръжка за някоя от синхронизиращите технологии G-Sync (за NVIDIA видеокарти) или Freesync (за AMD), които обикновено виждаме в дисплеите от този сегмент. Според спецификациите, ZOWIE XL2540 поддържа само технологията Adaptive Sync, която се активира с приемането на видео сигнала през DisplayPort конектора. Добре е да сеима предвид, че в момента само видеокартите на AMD и вградената графика на Intel поддържат тази характеристика.


Гладък гейминг, по-гладък, най-гладък … BenQ ZOWIE XL2540

© PCWorld България, pcworld


В заключение

Като цяло, без угризения на съвестта може да се каже, че BenQ ZOWIE XL2540 е един чудесен геймърски монитор с отлични спецификации, а също и с добре обмислен и удобен дизайн – характеристики, които са достатъчни да го поставят в топ листата за избор на геймърски екран. Рядко срещаната честота на опресняване от 240Hz обаче свежда този списък до само три опции, ако търсите най-подходящия монитор за e-sport FPS сражения по арените на заглавия като Overwatch или CS: GO. А с цената си от €499 с ДДС мониторът ZOWIE XL2540 определено стои доста атрактивно в своя клас, още повече, че предлага и някои специфични удобства като дистанционно управление за лесен достъп до настройките и щитове срещу отблясъци и “скрийнчитинг”. Единственият съществен недостатък на този монитор може би е във факта, че оползотворяването на неговите 240 херца изисква наличие и на сериозна геймърска РС система и мощна графична карта. Не че спортният гейминг не налага това изискване и сам по себе си….

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.