Intel и Microsoft ще опитат да възродят РС пазара с Project Evo

Сред приоритетните задачи на инициативата ще е и разработката на игри от ново поколение, както и подобрени системи за смесена и виртуална реалност. Казано по-точно, Intel и Microsoft възнамеряват да осигурят възможност за използване на носими дисплеи и VR хедсети на компютри от среден клас.

Стагнацията на глобалния РС пазар със сигурност не е по-сърце на основните играчи в този сегмент. Сигурно обаче е  и друго – че те няма да се примирят лесно и просто така да се откажат от инвестициите, които са направили в него през годините. Доказателство за това е и широкомащабната съвместна инициатива, която корпорациите Intel и Microsoft обявиха по време на проведеното наскоро мероприятие WinHEC (Windows Hardware Engineering Community).

Въпросната инициатива носи името Project Evo и нейната главна цел е да подобри възможностите на електронните устройства за възприемане и анализ на информация, както и тези за взаимодействие с око0лната среда. За постигането на тази цел партньорите ще работят едновременно в няколко направления.


Intel и Microsoft ще опитат да възродят РС пазара с Project Evo

© PCWorld България, pcworld

В рамките на Project Evo например трябва да бъдат намерени по-добри средства за разпознаване на глас – такива, които да позволят на потребителите да взаимодействат с компютрите с помощта на гласови команди от по-голямо разстояние, т.е. от всяка точка на помещението. Друго направление е внедряването на нови средства за безопасност. Освен това партньорите имат намерение да усъвършенстват инструментите за биометрична идентификация на базата на платформата Windows Hello.


Intel и Microsoft ще опитат да възродят РС пазара с Project Evo

© PCWorld България, pcworld

Сред приоритетните задачи на инициативата ще е и разработката на игри от ново поколение, както и подобрени системи за смесена и виртуална реалност. Казано по-точно, Intel и Microsoft възнамеряват да осигурят възможност за използване на носими дисплеи и VR хедсети на компютри от среден клас. Публикувани са вече дори минималните системни изисквания за тези машини, на които се предполага да работят с такива VR приложения в бъдеще. И те изглеждат ето така:

 • Двуядрен процесор Intel Core i5 с поддръжка на многопоточен режим на работа;
 • Графика не по-слаба от Intel HD Graphics 620 (GT2);
 • Не по-малко 8GB оперативна памет;
 • Интерфейс HDMI 1.4/2.0 или DisplayPort 1.3 и по-нови;
 • Устройство за съхранение с капацитет не по-малко от 100 GB (препоръчително SSD);
 • Адаптер за безжична връзка Bluetooth 4.0 за включване на аксесоари;
 • Портове USB 3.0 Type-A или USB 3.1 Type-C.


  Intel и Microsoft ще опитат да възродят РС пазара с Project Evo

  © PCWorld България, pcworld

Отбелязва се също, че през следващата година носими устройства за виртуална и смесена реалност ще представят компании като Acer, ASUS, Dell, HP и Lenovo. Предполага се, че всичко това ще даде възможност на Project Evo да поразбуди пазара на персонални компютри посредством създаването и предлагането на устройства с нови възможности и интерактивни функции. Дали наистина ще успее да го направи? Въпрос на време е да разберем …

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.