От местопрестъплението Galaxy Note 7: виновен е „агресивният дизайн“

Специалисти от компанията Instrumental са стигнали до извода, че случаите на самозапалвания на фаблетите Galaxy Note 7 могат да се обяснят с конструктивните особености на модела, които създават условия за относително лесно възникване на съприкосновения между положителните и отрицателните слоеве на батерията.

Много от финансовите средства на Samsung „изгоряха“ покрай спонтанните самозапалвания на прословутия вече таблетофон Galaxy Note 7 и сигурно заради тях ще припари и на мнозина от мениджърите на южнокорейскоия гигант, но търсенето на виновни едва ли ще предотврати подобни проблеми в бъдеще. По-важно е да се установят причините за дефекта, който имаше буквално глобален ефект. Доколкото ни е известно, разследването на случая все още продължава и по него работят много организации, но има и такива, които смятат, че вече са наясно с причините за възникване на проблема. Специалисти от компанията Instrumental например са стигнали до извода, че случаите на самозапалвания и взривявания на фаблетите Galaxy Note 7 могат да се обяснят с конструктивните особености на модела.

Според тях работата е в това, че апаратът има много плътна вътрешна компановка. Самите акумулатори за модела също са проектирани така, че да осигуряват максимална плътност на съхранение на енергия на единица обем.

Специалистите твърдят, че този „агресивен“, по техните думи, дизайн може да доведе до съприкосновения между положителните и отрицателните слоеве на батерията при определени условия.


От местопрестъплението Galaxy Note 7: виновен е „агресивният дизайн“

© PCWorld България, pcworld

Такива обаче могат да възникнат лесно под формата на незначителна деформация на корпуса (например, когато потребителят носи апарата в тесен джоб) или на разширяване на акумулатора при нагряване (по време на зареждане или при интензивна работа). А всички знаем до какво може да доведе контактът между плюс и минус – късо съединение и, много вероятно, запалване или дори взрив.

От Samsung засега не коментират изводите на Instrumental, тъй като в самата компания разследването на причините за „взривоопасния характер“ на Galaxy Note 7 все още продължава, след като производителят беше принуден да прекрати напълно и навсякъде продажбите на проблемния апарат.

още по темата

САЩ забраниха превозване на лаптопи Macbook в самолети

В акумулатора на Macbook Pro 2015 е открит дефект, водещ до прегряване и възпламеняване
14.08.2019 / 01:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.