Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

4-терабайтовият Seagate Backup Plus Portable Drive е един от най-вместимите портативни външни дискове, които могат да се намерят на нашия пазар днес, но това съвсем не е единствената характеристика, която може да ви спечели за покупката на това устройство. Ние открихме поне още няколко такива, а вие можете да научите кои са те в следващите редове.

Колкото и странно да звучи, основният “физически” закон, който гласи, че “хард диск и заплата никога не стигат”, остава все така актуален, напук на цялото развитие на технологиите през последните няколко петилетки. С други думи, каквото и да прави човек, рано или късно все остава без пари и/или без достатъчно място за съхранение – особено, когато става въпрос за мобилни устройства. И неслучайно е така - дори най-щедрите на флаш-памет днешни смартфони осигуряват към 128GB пространство, но и то бързо се пълни с файлове. А обикновено те са снимки и видео, съхраняващи спомени за приятни моменти, които малцина са склонни да изтриват с лека ръка. Решението е ясно – трябва да се прехвърлят на носител с по-голям storage капацитет и то по-възможност такъв, който да е лесен за използване, бърз, винаги на разположение и, по-възможност, не прекалено скъп.

За щастие, развитието на HDD/SSD технологиите ни предоставя такива решения, идващи под формата на различни модели външни дискове, NAS системи, флашки, карти памет и пр. Всяко от тях си има своите плюсове и минуси, но дали има някакво “универсално” решение, което съчетава ключовите характеристики на всичките тези типове устройства за съхранение? През годините, редакторите на PC World България неведнъж са търсили отговор на този въпрос и е спорно дали имат отговор, но е сигурно, че когато избират за себе си такова решение за бекъп и съхранение на важни файлове, обикновено се спират на портативни външни дискове като модела Seagate Backup Plus Portable Drive. Именно този модел (във вариант с капацитет 4ТВ) попадна в нашата лаборатория, благодарение на Мост Компютърс, и имахме възможност да го разгледаме подробно и изпитаме в реална работа, така че да го оценим подобаващо. Какво точно установихме можете да прочетете в следващите редове.Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Дизайн и характеристики

Капацитетът от 4TB на тазгодишната модификация на модела Seagate Backup Plus Portable Drive, който HDD производителят предлага и подобрява от години като част от фамилията Backup Plus, е достатъчен за съхранение на стотици хиляди, ако не и милиони снимки и видео файлове, направени с телефон или фотоапарат, както и безброй документи, създадени с компютър или лаптоп у дома или в службата. Това само по себе си е достатъчно да привлече вниманието на човек, който търси къде да запише всичко това. Вниманието сигурно ще се превърне в искрен интерес, когато този човек научи, че става въпрос за портативно устройство с размери 20х78х114 мм – достатъчно малко, за да се побере в джоба на мъжка риза или сако. А в дамска чанта сигурно дори ще му е широко, но пък ще изглежда много стилно, когато се извади от там.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Корпусът на Seagate Backup Plus Portable Drive е пластмасов с метална горна част, която по принцип може да бъде в няколко различни цветови изпълнения. Нашият модел беше изпълнен в метално сиво, което изглеждаше добре в съчетание с черната долна страна. Щеше да е хубаво, ако там имаше някаква гумирана повърхност, която да предотвратява евентуално приплъзване при поставяне на нехоризонтална повърхност, но и така ползвахме устройството без всякакви проблеми, тъй като все пак този сценарий е сравнително рядък. 

Единствените елементи, които нарушават, или по-скоро подчертават, монолитния вид на горния капак, са почти незабележимия в изключено състояние, но ясно видим при включване светодиоден индикатор, и новото спиралообразно лого на Seagate, което е дублирано и на долната страна на корпуса.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Seagate Backup Plus Portable Drive се свързва и захранва към и от компютрите посредством един единствен USB 3.0 кабел и съответния интерфейс в изпълнение на micro-USB 3.0 порт.

Описаното дотук е и на практика всичко, което ще намерите в кутията на продукта. Ако не се смята пластмасовата уплътняваща вътрешна опаковка и многоезиковата листовка, в която с е обясняват гаранционните условия (включващи относително щедрия за този сегмент 2-годишен гаранционен срок) и се показва (с илюстрации) как да свържете външния диск.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Това на практика всичко, което ще намерите в кутията на продукта, но повече няма и да ви трябва

По-подробни инструкции за употреба и инсталация няма и причината за това е във факта, че от такива просто няма нужда.

Продължава на следващата страница

с "Инсталация и функционалност"Инсталация и функционалност
 

Дискът е форматиран под NTFS директно от кутията, така че заработва моментално с всеки Windows-базиран компютър. Тъй като не разполагаме с Mac компютри, не успяхме да проверим, но от Seagate уверяват, че за да работи устройството с OS X машина е достатъчно да се инсталира драйверът, който предвидливо е сложен в самото Backup Plus устройство. Нямаме основание да не вярваме в това, още повече,  ако смятате да използвате устройството изключително на Mac машини, можете направо да си го преформатиране и във файлова система HFS+.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Иначе под Windows новият Seagate Backup Plus Portable заработва веднага и си инсталира автоматично каквото му трябва, след което може да се ползва веднага както всяко външно устройство за съхранение. На самия диск има обаче и setup програма, чието използване ви осигурява много полезна допълнителна функционалност и някои рядко срещани екстри.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Стартирането на въпросната програма задейства уеб интерфейс, който инсталира (в няколко стъпки и в рамките на 2-3 минути) програмката Seagate Dashboard (от която са и скрийншотите, които виждате в този раздел) – специален инструмент, който ви помага да резервирате и възстановявате желаните данни от компютъра, да съхранявате снимките и видеото от РС или от мобилно устройство, да ги споделяте в социалните медии и да записвате подобно съдържание от същите тези медии.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworldSeagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

И това е само базовата функционалност – екстрите също са доста интересни. Първата от тях е включеният 2-годишен абонамент за 200GB пространство за съхранение в облачното хранилище OneDrive на Microsoft, а втората – приложението Seagate Lyve.  Именно Lyve ви дава възможност да превърнете своя компактен и непретенциозен на вид Backup Plus в истински персонален облак, който ви дава възможност да ползвате документите и файловете на хард диска от всяко място с връзка към Интернет и от всякакво устройство, без значение дали е лаптоп, смартфон или таблет (поддържат се Android, iOS, Kindle, Mac и Windows платформи).


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Открихме също любопитната възможност за споделяне на снимки или видео с приятели през интернет – нещо, което става чрез споделяне на линк, който се отваря в техния браузър. Вашият компютър, към който е свързано Backup Plus устройството, трябва да остане включен по време на сесията, но все пак така споделянето става доста по-лесно, отколкото с инсталирането на NAS система.

Продължава на следващата страница

с "Производителност и цена"


Производителност и цена

От опит знаем, че числата от бенчмарк тестовете рядко говорят нещо на масовия потребител, ако той не е виждал поне няколко десетки подобни, затова решихме да не задълбаваме прекалено в тази част. За да удовлетворим все пак любителите на статистиката, пуснахме няколко пъти на устройството хард диск теста на PCMark05. Постигнахме среден резултат от 7509 точки за Seagate Backup Plus Portable Drive, което е значително повече от резултати, които сме отбелязвали на сходни по характеристики устройства от Western Digital и Adata. Този резултат обаче е доста по-нисък от баловете, които печели (в тестове на колегите от американското издание на PC World) най-бързият представител на фамилията - Seagate Backup Plus Fast. Той обаче е горе-долу два пъти по скъп от гледна точка на параметъра “цена за гигабайт”.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

В истинския живот обаче производителността изглежда по друг начин и обикновено се изразява в броя мегабайти, които можем да прочетем или запишем на диска за определено време. В това отношение Seagate Backup Plus Portable Drive се справя отлично -  в рамките на нашия няколкократен drag-and-drop тест ние успяхме да запишем на него 1GB смесени данни (снимки, видео и текстови файлове) за средно 10,5 секунди. Това e съвсем задоволителен за средния потребител резултат и горе-долу съответства на фирмената спецификация за максимална скорост на трансфер (120 MB/s). Всъщност тук действителното ограничение са не хардуерните характеристики и оборотите (в случая 5400 rpm) на самия хард диск, колкото интерфейсът, през който го свързвате с компютъра. Както сигурно се досещате, препоръчителният е USB 3.0, тъй като през USB 2.0 трансферът е забележимо по-бавен.

Стигаме и до най-интересното. Според сайта на дистрибутора Мост Компютърс, който ни предостави Seagate Backup Plus Portable Drive за тестове, 4-терабайтовата версия на модела струва 312 лв. с ДДС. Бърза сметка с калкулатора това показва цена от 0,078 лв. (т.е. малко под 8 стотинки) на гигабайт – отличен показател дори за този HDD сегмент, който по традиция не се отличава с високи цени на пространството за съхранение.

 

Заключение

4-терабайтовият Seagate Backup Plus Portable Drive е един от най-вместимите портативни външни дискове, които могат да се намерят на нашия пазар днес и само по себе си това е достатъчно да го сложи в списъка ви с потенциални покупки на устройства за съхранение. Допълнителните характеристики и функции за лесен, автоматизиран бекъп, както и възможността за превръщането на диска във винаги достъпен онлайн персонален облак бързо го придвижват на челните позиции в този списък. Добавете към това атрактивната цена за гигабайт, както и факта, че това устройство може да ви спести (или поне да отложи за известно време) инвестицията в по-скъпа NAS система, и ще получите кандидат за истински пазарен лидер в сегмента.


Seagate Backup Plus Portable Drive – голям личен облак в джобен формат

© PCWorld България, pcworld

Наистина, искаше ни се да видим и още някои конструктивни решения, като например гумирана долна повърхност или малко по-защитен от механични и природни въздействия корпус, но все пак съзнаваме, че тези “глезотии” биха се отразили на цената на продукта, превръщайки го на практика и в друг модел. И си признаваме, че тези наши пожелания звучат по-скоро като “заяждане” в опитите ни да намерим някакъв значим минус на въпросния продукт с цел да устоим на изкушението да се сдобием с него.

Е, такъв минус така и не успяхме да намерим, затова с чиста съвест даваме на Seagate Backup Plus Portable Drive нашата редакторска препоръка, преди да се отправим към магазина на някой от търговските партньори на Мост Компютърс.

PC World Bulgaria reccomendationРевю: Антон Арсенов

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.