AMD Zen процесорите ще дебютират на пазара на 17 януари

… а върховият 8-ядрен представител на новото процесорно поколение на AMD ще струва $300 и ще е съпоставима по производителност с Intel Core i7-6900K, гласи последната информация от Мрежата.

Вече няма съмнение, че процесорите AMD Zen ще излязат в началото на следващата година, спорна е само точната дата на техния пазарен дебют. Официална информация по този въпрос все още няма, но затова пък изобилието от слухове в Мрежата е голямо. По последни данни на MAXSUN, например, цитирани от популярни специализирани онлайн издания, първите представители от новото процесорно поколение на AMD ще излязат на пазара на 17 януари – само няколко дни след очаквания им анонс по време на изложението CES 2017 в началото на месеца.

Според източника на тази информация, първоначално ще бъдат пуснати топ-версиите на процесорите AMD Zen, влизащи в серия SR7 (макар че и тази обозначителна схема все още не е окончателна). Предполага се, че цените на тази CPU чипове ще бъде в диапазона $250-$300. Срещу такава относително скромна за сегмента сума, потребителите ще могат да получат високопроизводително решение, включващо 8 изчислителни ядра, поддържащо изпълнение на 16 потока инструкции и съизмеримо по производителност с аналогичния по характеристики (т.е. с 8 ядра и 16 потока инструкции) конкурентен модел Intel Core i7-6900K. Въпросният процесорен модел на Intel обаче струва $1089.

Наистина сравнението на производителността е направено от AMD в Blender тест при същата работна честота като на инженерния образец на Zen (3 GHz), но и така евентуалните действителни разлики в производителността едва ли ще бъдат така драстични както разликата в цените.


AMD Zen процесорите ще дебютират на пазара на 17 януари

© PCWorld България, pcworld

Всъщност очаква се, че работната честота на комерсиалните екземпляри на върховите AMD Zen процесори да бъде дори малко по-висока от тази на инженерния образец, т.е. 3,15-3,30 GHz базова честота и около 3,5 GHz – повишена. При това за новите процесори на AMD се очаква да имат и нелош овърклок потенциал, който да позволява повишаването на честотите до към 4,2 GHz със стандартни системи за охлаждани и до 5 GHz с течен азот.

Звучи доста добре, сега остава да разберем и каква част от тази информация ще се окаже вярна. Хубавото е, че няма да чакаме твърде дълго.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.