6 CPU ядра за масите от Intel - чак през 2018-a с чиповете Coffee Lake

Увеличеният брой ядра вероятно ще е един от основните залози на Intel за добри продажби на десктоп процесорите от девето поколение Core (Coffee Lake) за масовия потребителски сегмент.

Повечето PC ентусиасти са наясно с близките планове на Intel – след около месец и половина компанията ще представи новите си десктоп процесори Core i3/i5/i7-7000 (Kaby Lake-S), както и производителните мобилни чипове от линията Kaby Lake-H. Не по-малко интересни обаче са и дългосрочните планове на гиганта, които предвиждат през втората половина на 2018-а да излезе следващата процесорна архитектура на Intel с кодово име Coffee Lake и базираните на нея процесори от девето поколение.

Според скорошни данни от китайския специализиран ресурс BenchLife обаче, това ще се случаи по-скоро в периода февруари-април 2018-а, когато би трябвало да се появят Coffee Lake-S и Coffee Lake-H. Почти едновременно с тях ще дебютират и икономични 4-1дрени системи в чип (SoC) от семейство Coffee Lake-U с вградена графика GT3e (Intel Iris Pro с памет eDRAM).


6 CPU ядра за масите от Intel - чак през 2018-a с чиповете Coffee Lake

© PCWorld България, pcworld

Тези процесори ще дойдат като смяна на представителите на осмото поколение CPU чипове на на Intel, които принадлежат към фамилията Cannon Lake (и най-вероятно ще включват само енергоефективни мобилни чипове), както и като замяна на процесорите Intel Core от седмо поколение (Kaby Lake) в изпълнение за цокъл LGA1151, очаквани през януари 2017 г.


6 CPU ядра за масите от Intel - чак през 2018-a с чиповете Coffee Lake

© PCWorld България, pcworld

Дали настолните процесори Intel Coffee Lake ще запазят съвместимост с цокъла LGA1151 засега не знаем със сигурност, но вероятността за това е близка до нулата. Това се разбира дори от повърхностен поглед към блок-схемата на новата платформа, публикувана от Benchlife.info, където се виждат нови интерфейси. По всичко личи, че главният залог за успешни продажби на Cannon Lake ще бъде броят на изчислителните ядра.


6 CPU ядра за масите от Intel - чак през 2018-a с чиповете Coffee Lake

© PCWorld България, pcworld

Казано по-точно, очаква се най-после да има 6-ядрени процесори Intel и за масовия сегмент. Първият такъв 6-ядрен чип вероятно ще бъде именно Intel Core от девето поколение (Coffee Lake). Както всички знаем, засега на масовите потребители се предлагат най-много 4-ядрени модели, въпреки че първият 6-ядрен модел Core i7 (Gulftown) в изпълнение за LGA1366 цокъл и предназначен за високопроизводителни РС системи, беше представен още през 2010 г.

Според наличната информация, 6-ядрените процесори Coffee Lake ще се произвеждат по ноермите на 14-нанометров технологичен процес и ще има площ на кристала от 149 мм2. 4-ядрените модели от това поколение вероятно ще са по-малки – с площ 123 мм2. За сравнение площта на кристала при настолните Kaby Lake вероятно също ще е 123 мм2, а сегашните 4-ядрени Skylake-D са с площ 122,6 мм2.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.