BenQ ZOWIE XL2540 – ето това е сериозен монитор за е-sport състезатели

Новият геймърски монитор ZOWIE XL2540 на BenQ е истинска рядкост със своите 240Hz честота на опресняване, но това е само една от характеристиките, които го правят толкова интересен за почитателите на електронните спортове.

Всеки геймър знае, че не всеки монитор е подходящ за игра. Още по-малко за гейминг на професионално ниво. Да, разликите в параметри като резолюция, контраст и време за отговор на пикселите са ясни за повечето хора, но за геймърите от съществено значение е и честота на опресняване на изображението, особено, ако ще се играе инфарктен шутър от рода на DOOM или динамична MOBA като League of Legends или Dota 2. Именно с тази характеристика обаче привлича вниманието ни един съвсем нов монитор: 24,5-инчовият модел ZOWIE XL2540 на BenQ, който идва с феноменалните 240Hz на refresh rate параметъра.

Това е и характеристиката, която позиционира BenQ ZOWIE XL2540 като наистина сериозен монитор за е-sport състезатели и заклети геймъри, които търсят най-доброто възможно изобразяване на динамични гейминг сцени. През 2016 повечето добри геймърски монитори са с честоти на опресняване от 144Hz или 165Hz, а стойности от 180Hz, 200Hz и 240Hz са доста по-необичайни. Всъщност към момента на пазара има само още един модел с 240Hz честота (Asus ROG Swift PG258Q), така че новият BenQ's ZOWIE XL2540 е истинска рядкост.


BenQ ZOWIE XL2540 – ето това е сериозен монитор за е-sport състезатели

© PCWorld България, pcworld

Наистина панелът на този нов модел е с резолюция “само” 1080p, но това едва ли ще натъжи някого, като се има предвид какъв могъщ (и скъп) графичен ускорител ще ви трябва, за да изкарате модерна игра на 120 кадъра в секунда при резолюция 1440p или 4K.


BenQ ZOWIE XL2540 – ето това е сериозен монитор за е-sport състезатели

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, има и други характеристики, които правят този модел толкова интересен за почитателите на електронните спортове. Сред останалите са минималното време за реакция (1 ms GtG), наборът от видео-интерфейси, включващ HDMI, DisplayPort и DVI, нелошият контраст и др.  ZOWIE XL2540 има дори подвижни “щитове”, които могат да се монтират отрсани на екрана, за да намаляват отблясъците от страни или да предотвратяват “скрийнчийтинга” по време на състезателни сесии.


BenQ ZOWIE XL2540 – ето това е сериозен монитор за е-sport състезатели

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, все още не знаем цената на новия e-sport монитор BenQ ZOWIE XL2540, тъй като той ще излезе на пазара през декември.  Дебютът на устройството пред широката публика ще се състои в края на този месец – на щанда на производителя по време на зимното издание на дигиталния фестивал DreamHack, който ще се проведе от 24 до 27 ноември в Швеция.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.