Новите APU чипове на AMD ще носят имена на хищни птици

За разлика от повечето производители на електроника, AMD обикновено не дава на произведенията си скучни имена. Компанията вече даде звездни наименования на новите си графични архитектури, а за новите APU чипове, както изглежда, компанията е харесала наименования на хищни птици. И може би с основание, ако се съди от изтеклите планове на производителя за периода 2017-2019 г.

В последно време AMD доста активно заменя наименованията на своите графични и централни процесори. В сектора на дискретната графика например вместо географски вече се използват астрономически имена, а наскоро стана известно, че всички следващи хетерогенни процесори (APU), които трябва да излязат в периода 2017-2019 г., ще получат имена на хищни птици. Любопитно е също, че изтеклите в интернет планове на компанията започват с 14-нанометрови чипове и завършват със 7-нанометрови процесори – както се вижда от таблицата по-долу, място за 10nm процес действително не е оставено.

Както сигурно забелязвате, всички нови APU чипове ще бъдат базирани на новата фирмена архитектура AMD Zen, с изключение на най-тдалечения от сегашния момент 7-нанометров Сив ястреб (Gray Hawk, buteo plagiatus), който явно ще използва нейна усъвършенствана версия под името Zen+.. С производството на Gray Hawk ще се заеме Global Foundries или TSMC, като с първата компания AMD вече е подписала 5-годишен договор.  В тази колона на таблицата се споменава и цокъл AM4+, но засега не се знае с какво точно той ще се различава от стандартния 1331-иглен AM4. Иначе Gray Hawk ще бъде наследник на “птицата” Horned Owl: 14-нанометров APU чип на базатанна Zen, който ще се появи през втората половина на следващата година и ще се предлага както в AM4 (PGA 1331) изпълнение, така и като FP5 BGA, т.е. с чип, запоен на дънната платка.


Новите APU чипове на AMD ще носят имена на хищни птици

© PCWorld България, pcworld

Вероятната блок-схема на AMD Snowy Owl

Неговият най-близък родственик Banded Kestrel изглежда ще бъде предназначен за лаптопи и компактни РС системи, ако се съди от изпълнението FP5 BGA. Най-скоро при нас изглежда ще долети полярната сова Snowy Owl – хетерогенният процесор, който трябва да излезе през първото полугодия на 2017-а, но ще е предназначен за сървърни системи. Най-вероятно това ще бъде APU чипът с най-голям брой изчислителни и графични ядра.


Новите APU чипове на AMD ще носят имена на хищни птици

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.