Едва ли има по-защитен компютър от този малък Orwl

Както сигурно се досещате, името си тази машина е наследила от това на прочутия писател Джордж Оруел, авторът на един от най-известните антиутопични романи в света “1984” и на идеята за всевиждащите очи на Големия брат. Но дали този малък компютър заслужава голямото си име?

 За някои потребители защитата на съхраняваната на компютъра информация е по-важна от всичко останало. В повечето случаи на тях не им е достатъчно използването на пароли за достъп, тъй като този тип защита е твърде елементарна. Именно за най-параноичните е създаден и специален open-source базиран компютър, наречен Orwl и интересен най-вече с няколкото нива на защита на хардуерно ниво. Както сигурно се досещате, името си тази машина е наследила от това на прочутия писател Джордж Оруел (George Orwell), авторът на един от най-известните антиутопични романи в света “1984” и на идеята за всевиждащите очи на Големия брат. Но нека да видим дали споменатият мини-компютър заслужава тогава голямо име.

Както споменахме, идеята за защитата на информацията от всевиждащите очи на “Големия брат” тук е реализирана на няколко нива. На първо място, за да се зареди компютърът, той първо трябва да бъде разблокиран посредством специален чип-ключ с NFC модул. След като се включи, Orwl постоянно следи разположението на ключа посредством Bluetooth връзка и, ако потребителят се отдалечи от компютъра дори малко с този ключ у себе си, системата моментално се блокира.


Едва ли има по-защитен компютър от този малък Orwl

© PCWorld България, pcworld

Второто ниво на защита е цялостното криптиране на информацията на SSD устройството. Самият шифровъчен ключ се съхранява в безопасен микроконтролер, който проверява целостта на системата още на етапа на зареждането й. Едва след успешното минаване на тази проверка, ключът се предоставя за разшифроване на данните на диска.


Едва ли има по-защитен компютър от този малък Orwl

© PCWorld България, pcworld

Физическата защита на устройството е третото ниво на защита. Цялата РС система е заключена в специален корпус с обвивка, който предотвратява възможността за физически достъп до нейните вътрешни компоненти. В случай на нарушаване на целостта на обвивката, микроконтролерът изтрива шифровъчния ключ и блокира изцяло системата. За да бъде използван компютърът след това, данните от него трябва да бъдат изтрити напълно и да се преинсталира операционната система.

При всичко това техническите характеристики на мини-РС системата Orwl изглеждат най-малко интересни, но все пак не са за пренебрегване. Конфигурацията може да включва процесор Intel Skylake M3 или M7, до 8 GB RAM и твърдотелен диск с капацитет 120 или 480 GB. Управлението може да се осъществява от операционна система  Ubuntu или Windows 10. Цената на  устройството зависи от конкретната конфигурация и е в диапазона от $699 до $1299. Това изглежда напълно по джоба на организациите (банки и други финансови институции, военни, правителства и пр.), които дават мило и драго, за да защитят в максимална степен своите чувствителни данни. Стартът на продажбите на ултра-защитения миникомпютър Orwl е планиран за началото на 2017 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.