Нов рекорд при SD картите – прототип на памет с обем 1 TB от SanDisk

Според SanDisk, необходимостта от пускане на карти-памет с такъв обем се обуславя от растящата популярност на “тежки” от гледна точка на мястото за съхранение видео файлове с ултра-висока резолюция от порядъка на 4K и 8K, а също панорамно видео с 360° зрителен ъгъл и, разбира се, видео за VR приложения.

В днешно време капацитетът на устройствата за съхранение расте с такива темпове, че отдавна престанахме да се учудваме на честите анонси. Някои рекорди обаче все пак заслужават отбелязване, особено когато достигнат  такъв “кръгъл” рубеж, за какъвто съобщават от компанията SanDisk (вече като част от Western Digital).

Казано по-точно, от производителя се хвалят с рекордно вместима карта-памет от тип SDXC, която съхранява 1TB данни. Наистина, в случая става въпрос само за прототип и засега не се съобщават подробности за цени и евентуални дати за пазарен дебют на потребителски устройства с такъв капацитет. Това обаче не омаловажава постижението – все пак това е повече място за съхранение, отколкото притежават и много РС системи в днешно време – пори това побрано на площ, горе-долу колкото нокът.

Според информацията от производителя, необходимостта от пускане на карти-памет с такъв обем се обуславя от растящата популярност на “тежки” от гледна точка на мястото за съхранение видео файлове с ултра-висока резолюция от порядъка на 4K и 8K, а също панорамно видео с 360° зрителен ъгъл и, разбира се, видео за VR приложения.


Нов рекорд при SD картите – прототип на памет с обем 1 TB от SanDisk

© PCWorld България, pcworld

Любопитно е да споменем, че след като компанията SanDisk пусна своята първа SD карта-памет (с пбем 512 МВ) през 2003 г. , само за 11 години, при запазване на същия физически размер,  успява да увеличи капацитета на тези си устройства за съхранение 1000 пъти (!), представяйки през 2014 г. модела си SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I с вместимост 512 GB. Ако пък погледнем още малко назад в миналото и сравним новите теребайтови storage решения на компанията с 64-мегабайтовите им предшественици, то прираста в мястото за съхранение вече става наистина впечатляващ - 16 384 пъти. Меко казано бързо развитие на технологията, нали?

още по темата

Lexar пуска на пазара първата SDXC карта с обем 1TB

С тези темпове до 2034-а ще разполагаме с 1 петабайт карта памет
11.01.2019 / 01:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.