Още за Vega и Navi: какво показват графичните планове на AMD до 2019-а

Според последните разкрития, най-близкият нов продукт на AMD в графичния сегмент ще види бял свят през първото тримесечие на 2017-а – това ще бъде сървърният GPU чип Vega 10, който се състои от 64 мултипроцесорни клъстера и е способен да демонстрира изчислителна производителност от порядъка на 24 TFLOPS (в 16-битови изчисления).

За почитателите на графичните решения на AMD със сигурност е интересно да разберат върху какво работят специалистите на компанията в подразделението Radeon Technologies Group. Всъщност това е общоизвестно, но подробностите са оскъдни, затова прочитаме с интерес една скорошна публикация в онлайн ресурса VideoCardz, който е получил нова порция сведения от “заслужаващ доверие” източник (същия, който преди време разкри характеристиките на GPU Polaris). А ето и какво разбираме от тази информация.

Всъщност в основата на сведенията са изтеклите вътрешни планове на компанията в сегмента на сървърните ускорители. По предварителни данни, най-близкият нов продукт в графичния сегмент ще види бял свят през първото тримесечие на 2017-а – това ще бъде чипът Vega 10, който се състои от 64 мултипроцесорни клъстера и е способен да демонстрира изчислителна производителност от порядъка на 24 TFLOPS (в 16-битови изчисления). Графичните процесори Vega 10 са базирани на 14-нанометрова графична архитектура с вътрешно наименование GFX9 (ако не знаете, Hawaii е с кодово обозначение GFX7, а Polaris — с GFX8). Обемът на буферната памет HBM2 при Vega 10 ще бъде 16 GB, а нейната пропускателна способност – 512 GB/s (като на Radeon R9 Fury X). Очаква се енергопотреблението да бъде на ниво 225 W.


Още за Vega и Navi: какво показват графичните планове на AMD до 2019-а

© PCWorld България, pcworld

За второто тримесечие на следващата година пък се планира пускането на двучипов сървърен видео адаптер на базата на чифт Vega 10 процесори. Очаква се той да “харчи” малко повече от своя еднопроцесорен събрат – към 300 W.

Изглежда обаче, че AMD няма да се задоволи с един голям чип Vega – компанията готви и графичен процесор Vega 20, който ще запази архитектурата, отбелязана в документацията като GFX9. Този чип обаче ще бъде произвеждан по по-модерен 7-нанометров технологичен процес и затова енергопотреблението му ще бъде около 150W. В същото време обемът на локалната HBM2 памет ще нарасне до 32 GB, а пропускателната способност – до 1 TB/s. Отбелязва се също, че Vega 20 вече ще използва и интерфейса PCI Express 4.0.

Процесорът с кодово име Vega 11 пък ще бъде чип с доста по-ниска производителност. Очаква се той да излезе догодина (след Vega 10) и да се произвежда по 14 nm процес. С времето графичните решения на базата на Vega 11 постепенно ще заменят сегашните Polaris 10 изделия (Radeon RX 480/470).


Още за Vega и Navi: какво показват графичните планове на AMD до 2019-а

© PCWorld България, pcworld

Междувременно става ясно, че GPU чиповете на базата на микроархитектурата Navi (Navi 10 и Navi 11) ще бъдат забавени, като пускането им е отложено от 2018-а до 2019 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.